Ciner Grubu'na ait 2011 yılı yapımı 81,700 DWT'luk Artvin isimli Malta Bayraklı dökme yük gemisi, ABD'nin Baltimor limanında Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından sihirli boru marifetiyle denizi kirlettiği iddiasıyla tutulmuştu.

Artvin gemisinde, sintine seperatörünün bay-pas edilerek sintine suyunu doğrudan denize tahliye etmeye yarayan bir boru sistemi tesbit edildi. Denizcilik jargonunda bu boru sistemine "Magic Pipe" (Sihirli Boru) adı veriliyor.

2011 yılı yapımı 81,700 DWT'luk Artvin gemisi, 16 Kasım 2014 tarihinde Baltimore Limanında ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı (US Coast Guard) tarafından denetime tabi tutulmuştu.

Denetimle ilgili Teşkilatın yayınladığı raporda; "Gemilerden denize yapılacak her türlü yağlı karışım 15 ppm'i geçmeyecek şekilde seperatörde ayrıştırıldıktan sonra denize bırakılabilir. Yapılan denetimde gemide seperatör sistemini baypas ederek kirli suyu doğrudan denize tahliye etmkte kullanılan hava tulumbası, hortumlar ve kovalardan oluşan bir sistem tesbit edildi. Ayrıca geminin yağlı atık seperatörünü çalıştırmayı bilmedikleri de görüldü. Geminin yağlı atık kayıt defterinde de bir takım tutarsızlıklar bulundu" denilmişti. 

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; Açılan dava sonuçlandı ve M/V Artvin isimli dökme yük gemisine, 16 Kasım 2014 tarihinde Baltimore Limanı'nda sintine seperatörünün bay-pas edilerek sintine suyunu doğrudan denize tahliye etmesinden dolayı toplam 1.05 milyon dolar para cezası verildi.

Maryland Federal Mahkemesinin kararına göre; Ciner, toplamda 1.05 Milyon ABD Doları ceza ödeyecek; bu cezanın 150 bin doları Maryland Bölgesinde deniz çevresinin ve kaynakların restorasyonunda kullanması içinUlusal Deniz Koruma Vakfı'na verelecek. Filipinler uyruklu 2 gemiadamının ismine de kararda yer verildi. Geminin Başmühendisi 56 yaşındaki John C. Malaki düzgün bir yağ kayıt defteri tutmadığı için suçlu bulundu. Malaki'ye 6 ay gözetim altında zorunlu ikamette bulunma ve 50 bin dolar para cezası verildi. Geminin 2. Mühendisi 46 yaşındaki Ulyses A Atabay da başmühendisin yağ kayıt defterini tutmamasından ötürü 2. derecede suçlu bulunarak gözetim altında bulunmaksızın 1 yıl zorunlu ikamet cezası aldı. 

 

http://www.seanews.com.tr/news//158758/

Editör: TE Bilişim