Çin, uçakgemisi olma konusunda bir adım daha attı. 1998 yılında Ukrayna'dan motorları ve savaş ekipmanı sökülmüş olarak satın aldığı Varyag uçakgemisini, 'Liaoning' adıyla iki ay önce hizmete sokan Çin donanmasına ait uçaklar ilk kez gemiye başarılı şekilde iniş gerçekleştirdi.
 
Çin Savunma Bakanlığı internet sitesinde, J 15 uçaklarının gemiye iniş anını gösteren fotoğrafları yayınladı. Çin'in askeri uzmanları, J-15'in Rusya'nın Su-33, Amerika'nın ise F-18 jetlerine göre daha kapsamlı yeteneğe sahip olduğunu tahmin ediyor.

Resmi Xinhua haber ajansı geminin, adını aldığı Liaoning eyaletin Dalian limanından ayrılarak gövde gösterisi yaptığını duyurdu. Geminin sefere çıkması, Çin ile Japonya arasındaki tartışmalı adalar sorununun devam ettiği bir döneme denk geliyor.

Ekim aynda J 15 uçakları, gemiye 'teğet geçme' eğitimlerine başlamışlardı.

Çin böylelikle dünyada ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland'ın ardından uçak gemisine sahip 10. ülke oluyor. Söz konusu ülkelere ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor.

VARYAG'DAN LİAONİNG'E...
 
Sovyetler Birliği döneminde yapımına başlanan Amiral Kuznetsov sınıfı bir uçakgemisi olan Varyag, Sovyetler dağılınca, yüzde 67'sini tamamlanmış biçimde Ukrayna'ya bırakılmıştı.

Çin 1998 yılında gemiyi satın aldı, ancak Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi çerçevesinde boğazlardan geçişine izin vermediği gemi yaklaşık 16 ay Ukrayna limanında kalmıştı.

Geminin askeri amaçlı kullanılmayıp, yüzer kumarhane yapılacağı ve Türkiye'ye hatırı sayılır miktarda turist gönderileceği vaadi sonrasında Türk hükümeti tamamen boş olması şartıyla geminin Kasım 2001'de geçişine izin verdi.

Motoru, dümeni ve silahları olmadan boğazlardan geçen gemi Eylül 2012'de Liaoning adıyla Çin donanmasının hizmetine girdi.

304 metre uzunluğundaki Lioning'de 30 savaş uçağı ve 24 helikopter görev yapacak. Saatte 37 mil hız yapabilen Lioning'de savunma amacıyla uçaksavar toplarının yanısıra çeşitli füzeler bulunuyor.
 
Editör: TE Bilişim