Çin, Pakistan ile 8 denizaltı satışı konusunda anlaşma imzaladı

Çin’in Pakistan’a sekiz adet denizaltı gemisi satacağı belirtiliyor.

Çin ile Pakistan arasında imzalanan anlaşmanın sekiz denizaltı gemisi satışını içerdiği belirtiliyor... Çin’in Pakistan’a sekiz adet denizaltı gemisi satacağı belirtiliyor. Rus medyasında yer alan haberlerde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2015 yılı Nisan ayında Pakistan'a yaptığı ziyarette iki önemli anlaşma imzaladığı, bunlardan birinin denizaltı satışını içerdiği bildirildi. Anlaşmaların biri, Çin'in batı illerini Pakistan limanları aracılığıyla Arap Denizi kıyısına bağlayacak 46 milyar dolarlık altyapı ve enerji koridorunun inşasını içeriyor.

İki ülke arasındaki ikinci anlaşma ise 2011 yılında beri yürütülen, bu yıl Ekim ayında sonuçlandırılan ve Çin’in başlangıçta Pakistan’a 8 denizaltı askeri gemisini satışını öngörüyor. Maliyeti 4-5 milyar dolar olarak tahmin edilen bu anlaşma Çin’in uluslararası silah pazarındaki en önemli adımı olarak değerlendiriliyor. Güney Asya bölgesinde Pakistan’ın rakibi olan Hindistanlı uzmanlara göre, Çin Pakistan’a “Yuanı Tipe-041” model modern anaerobik tahrik silahları ile donatılmış dizel-elektrik denizaltılarından satacak.

Bu gemiler iki-üç hafta su altında kalabiliyor ve gemileri nişan alacak füzeler ve modern torpidolarla donatılmış. Sözleşmenin şartlarından biri denizaltıların Pakistan tersanelerde yapılması.

Bu arada Japonya'nın da Hindistan’a “Soryu” tipi modern denizaltı gemilerinden satacağı öne sürülüyor.

Editör: TE Bilişim