ÇİN İLE HİNDİSTAN'IN PETROL REKABETİ

Petrol tüketimi hızla büyüyen Çin ile Hindistan arasındaki yeni kaynak bulma yarışının son raundunu Pekin kazandı. Çin Milli Petrol Şirketi, Kazakistan'da petrol üreten Kanadalı şirketi satın aldı.

Dünyada petrol fiyatlarının şu sıralarda yüksek seyretmesinin başlıca nedenlerinden biri, Çin ile Hindistan'ın giderek artan petrol talebi.

İki ülke arasında, yeni petrol kaynakları bulma konusunda da büyük bir rekabet Kaçak İddaa yaşanıyor.

Son olarak Çin Milli Petrol Şirketi, Kazakistan'da faaliyet gösteren Petro-Kazakistan'ı 4 milyar dolara satın alarak bir adım öne geçti.

Merkezi Calgari'de bulunan Petro-Kazakistan'ın, ülkede petrol üreten en büyük özel şirket olduğu, tesislerinin çoğunluğunu özelleştirme yoluyla edindiği biliniyor.

Şirketin verdiği bilgilere göre, rezervleri yarım milyar varilin üzerinde.

Petro-Kazakistan'ın Çin için çekiciliği ise, ülkenin petrol tüketiminin giderek artması ve dünya petrol kaynaklarının giderek azalmasından kaynaklanıyor.

Kazakistan da, bölgede Rusya'nın ardından en büyük petrol rezervlerine sahip olan ülke olarak biliniyor. Ülke, petrol üretimini arttırmak için sürekli yeni yatırım yapıyor.

Çin'in coğrafi konumunu da, Kazak petrolünün bir numaralı müşterisi yapıyor Pekin'i. İki ülke yeni bir petrol boru hattı inşa etmeyi de planlıyor.

Çin'in Kanadalı petrol şirketini alarak attığı adım, ülkenin uluslararası arenada kendini gösterme çabalarının da bir parçası olarak algılanıyor.

Bu yıl başlarında, Lenovo adlı Çin şirketi, Amerikan teknoloji devi IBM'in kişisel bilgisayar bölümünü satın almıştı.

Yine bu yıl içinde bir Çin petrol kuruluşu, Amerika'daki bir enerji şirketini almak istemiş, ancak Washington'daki siyasi muhalefet nedeniyle teklifini geri çekmişti.

Kaynak:

Editör: TE Bilişim