Çin ihracatında sert düşüş

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de ihracat beklentilerin aksine temmuz ayında yüzde 8,3 ile 4 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Çin ihracatında sert düşüş Ana Sayfa» Dünya» Ülkeler10.08.2015 03:59 Çin'de ihracat Temmuz'da yüzde 8,3 ile 4 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ekonomistlet ihracatın sadece yüzde 1 düşeceğini öngörmüştü.

AB ile ihracatı yüzde 12,3 düştü

Çin'in Avrupa Birliğine ihracatı yüzde 12,3 gerilerken Japonya'yla olan ihracatı yüzde 13 oranında düşüş kaydetti. Çin'in ABD'ye ihracatında ise yüzde 1,3'lük bir düşüş yaşandı. İhracatın bu kadar düşmesine gerekçe olarak güçlü yuan ve zayıf talep gösterildi. İthalat da yüzde 8,1 düşünce ticaret fazlası 43,30 milyar dolar ile tahminlerin bir hayli altında kaldı.

Çin'de yavaşlayan ekonomi politikayı daha fazla gevşetmek için baskı oluşturuyor. Çin'de haftasonu açıklanan verilerin fabrika giriş fiyatlarında sert düşüşler yaşandığını ve ihracatta sürpriz bir gerileme olduğunu göstermesinin ardından ekonomiye olan desteğin artırılması için baskı gittikçe yükseliyor.

6 yılın en sert düşüşü

Çin'de üretici fiyatları Temmuz ayında 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, üst üste üç yıldır bu düşüş devam ediyor. İhracat da geçtiğimiz ay yüzde 8.3 gerileyerek son dört ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve hem küresel talepteki zayıflığın Çin mallarına verdiği zararı hem de güçlü yuan politikasının imalatçılara olan olumsuz etkilerini gösterdi. Reuters anketine katılan ekonomistler Çin merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını 25 baz puan daha indirmesini ve bankalara yönelik mevduat zorunluluklarını 100 baz puan daha azaltmasını bekliyorlar. Bugün açıklanan verilere göre üretici fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 5.4 gerilerken, bu konudaki beklentiler yüzde 5.0 olması yönündeydi. Bu rakam Ekim 2009'dan bu yana en sert düşüş olmasıyla beraber üst üste 40 ay düşmüş oldu.

Editör: TE Bilişim