Çin Denizi’nde Kardak Krizi


Japonyalı bir grup politikacı ve eylemcinin Tokyo ile Pekin arasında egemenlik tartışmalarına konu olan beş adaya yaptıkları çıkarma yeni bir diplomatik kriz yarattı.

Japonların "Senkaku", Çinlilerin ise "Diaoyu" olarak adlandırdığı Doğu Çin Denizi’ndeki 5 küçük ada ve 3 mercan kayalığından oluşan takımadalara 20 tekneden oluşan bir filo ile çıkartma yapan Japon politikacılar, adalara diktikleri Japonya bayrakları ile poz verdiler. Eylemi gerçekleştirenler arasında bulunan Kanagava milletvekili Kenichi Kojima “Bu eylemle bu adaların bizim olduğunu uluslararası topluma göstermeyi amaçlıyoruz. Bu adalar Japonya’nın geleceğidir” dedi. Çin derhal eylemi kınadı ve egemenlik haklarının ihlal edildiğini iddia etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kin Gan “Diayu adalarının egemenliği üzerine tek taraflı eylemler yasadışı ve anlamsızdır” dedi.

İşlet ticaret yollarının kavşağında

Adalar üzerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin hak iddia ettiği Tayvan’ın bile egemenlik iddiası var. Çünkü adalar, Çin, Japonya ve Tayvan’ın ihraç ürünlerini taşıyan gemilerin rotası üzerinde bulunuyor. Ada çevresinde balık rezervleri de bir başka çekici unsur. Adaların çevresinde zengin petrol yataklarının da  bulunduğu iddia ediliyor.

Editör: TE Bilişim