Çin: "ABD Gemisine Kasten İzin Vermedik"
 
Çin hükümeti, ABD uçak gemisinin Hong Kong limanına girişine izin vermeyişlerinin nedeninin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmadığını, 'bilerek' bu kararı aldıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Liu Jianchao, olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin, ABD Başkanı George W. Bush'a söz konusu izin verilmeme kararının bir yanlış anlaşılma neticesi olduğunu aktardığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını kaydeden Liu, Washington'un Dalay Lama'ya verdiği ödül ve Tayvan'a silah satmasından dolayı ikili ilişkilerin zarar görmesi nedeniyle bu kararın alındığını belirtti. 

ABD Kongresi, Tibet'in sürgündeki lideri ve Çin'in ''bölücü'' olarak gördüğü Dalay Lama'ya kongre şeref madalyası vermişti. Pekin yönetimi, Washington'un kısa süre önce ayrılıkçı Tayvan'a ileri teknolojiye sahip silah satmasına da karşı çıkmıştı.

Sözcü Liu, Çin'in söz konusu gemiye neden müsaade etmediği konusunda somut bir neden söylemedi.

Çin, kısa süre önce Amerikan USS Kitty Hawk gemisinin, Şükran Günü süresince Hong Kong limanına gelmesine ilk önce müsaade etmemiş, ancak sonrasında buna izin vermişti.

Hong Kong limanı, Amerikalı denizcilerin tatil günlerinde Şükran Günü'nü aileleriyle birlikte geçirebilmek için kullandıkları bir liman olarak biliniyor. Yaklaşık 8 bin denizci ve havacının bulunduğu uçak gemisi ve beraberindeki gemiler geçen hafta limana giriş için Çin makamlarından izin istemiş ancak bu ilk etapta reddedilmişti.

ABD yönetimi ise Çin'in bu davranışını 'resmen' protesto ettiğini açıklamıştı.Yaşanan kriz üzerine Çinli makamlar, Amerikan gemisinin limana yanaşmasına onay vermişti. (Cihan Haber Ajansı) 

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim