Cimbom Fener'i satın alacak

Fenerbahçe burnundaki Fener’i herkes bilir... O, adanın sembolüdür.. Denizden de, karadan da görüntüsü muhteşemdir.. Fenerbahçe Kulübü’nün yanında, Galatasaray Tesisleri ve onun da yanında askeri tesisler vardır.

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün isminin de bu ‘Fener’den esinlenerek konulduğu söylenir...

Ve bu Fener’in de 890 metrekarelik bir müştemilatı var... Bakıcısının oturduğu yer..

Şimdi burası seneliği 300 milyar liraya ihaleye çıkarılıyor.. Müştemilatı alan, orasını cafe, çay bahcesi yapacak..

Ama kim alacak! Fenerbahçe mi, yoksa Galatasaray mı!

İki kulüp de ihaleye giriyor.. Fenerbahçe “Bu Fener benim sembolüm” diyor. Galatasaray ise kendi tesislerine daha yakın olan bir bölgeyi rakibine vermek istemiyor.. Bakalım sonu nereye varacak..

Fener'in tarihçesi

Semte adını veren Fenerbahçe burnundaki bu fenerin tarihi Bizans dönemine kadar iner. Burada tanrıça Hera’ya adanmış bir tapınak, Hera ve İreas diye adlandırılan kayalıklara yakın bir yerdeymiş. Bu kayalıkların üzerine ise bir ateş kulesi yapılmış. Osmanlı dönemi kaynaklarında bu, “Bağçe-i fener” adı ile 1570 senelerinde kullanıldığı yazılıdır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen bugünkü fener binası 1837’de II. Mahmut zamanında yenilenmiş ve daha sonra da zaman zaman tamir edilmiştir. Zeminden 21 metre yükseklikteki yuvarlak kulesinin üzerinde iki ayrı kat halinde etrafı parmaklıklı gezinti yeri bulunmaktadır. Kulenin dibinde ise tek katlı bir bina, fenere ait depo ve lojman olarak kullanılmaktadır.

Haber: Alaattin Metin

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim