Yunanlılar Port State sistemini işsiz  tersanelere iş bulmak için mi kullanıyor? Bir armatörün isyanı... İnanamayacaksınız...

M/V Willow gemisi armatörü Mustafa Kemal Çandır'ın DenizHaber'e verdiği bilgileri hiç dokunmadan aynen yayınlıyoruz. Yorum okuyucularımızın...

Tafcan shipping inc. Şirketine ait olan ve yine işletmesi Tafcan shipping inc. Şirketine ait olan Panama bayraklı 8310841 IMO numaralı M/V WILLOW isimli gemi Romanya’nın Galatz limanından rulo sac yükünü alıp Yunanistan Eleusis limanina yükünü boşaltmak üzere hareket etmiştir. Gemi hareketinden önce Galatz limanında liman otorite port state kontrol gemiye çıkılmış olup gemide büyük bir kusur bulamamıştır ( konu ile ilgili PSC raporu elimizdedir ) konu gemi Galatz limanı yükleme ardından 24 ağustos 2011 tarihinde Eleusis limanına varmış ve yük tahliyesine başlamıştır, gemi Eleusis limanında yük tahliyesi esnasında yerel liman otoritesi port state kontrol gemiye çıkmış olup gemiye tutuklama kararı çıkartmıştır.


Bize gönderilen eksiklikleri şirketimiz tarafından tamamlanmış olup port state kontrolun gemiyi serbest bırakması beklenirken ikinci bir kez port state kontrolu yapılmış ( bu 2. çıkış resmi olmayıp ve kanunsuzdur ) gemide sözümüz ona başka eksiklikleri belirlemiş olup gemiyi tutuklu halde tutmaya devam etmiştir. Bu gelişmelerden sonra port state kontrol geminin yola çıkmasının can ve mal emniyeti açısından uygun görmeyip geminin Eleusis limanında herhangi bir tersanede tamir edilmesi talebinde bulunmuştur. Biz bu talepleri sükûnetle karşılayarak söz konusu tamir ile ilgili geminin bağlı olduğu klas kurulusuna gemiyi Eleusis limanında gemi survey kontrolü yapılmış ve kontrol neticesinde geminin can ve mal güvenliği acısından geminin seyrinin uygun olduğu raporu klas surveyi tarafından Eleusis port state kontrola sunulmuştur.

Fakat buna rağmen port state kontrol survey raporunu hiçe sayıp gemiyi tutuklu halde olmasına devam etmiştir. Biz artık bu noktadan sonra geminin orada tutulması konusunda Eleusis port state kontrolden art niyet arayıp konuyu Türkiye Yunanistan Atina konsolosluğu-denizcilik müsteşarlığı-dışişleri Bakanlığı’na sözlü ve yazılı müracaatta bulunarak şikâyetlerimiz dile getirmiş bulunup bu konuda başvuru yaptığımız mercilerden yardım hususunda hiç bir şekilde tarafımıza dönüş olmamıştır.

Bizim anladığımız Eleusis port state kontrol sanırız gemiyi resmen onlara hediye etmemizi  yada hibe etmemizi beklemektedir.

Bu konuda ülkemizdeki müracaatta bulunmuş olduğumuz makamların duyarsızlığını şiddetle kınıyoruz. Bu gemi bizim mülkümüz olmasına karşın her şeyden önce  Panama bayraklı olsa bile Türk malı olup milli bir servettir, ve bunun yani sıra gemide bulunan mürettebatın psikolojik durum çöküntüsü de göz önünde bulundurulduğunda bu tamamen Türkiye ve Yunanistan arasında bir skandaldır..
 
Bu yazımızın tarafınıza iletildiğinde vicdanınızın dile gelmesini ve yardım çığlıklarımızın geniş kitlelerin öğrenmesi ve  gemimizin bir an önce Eleusis limanından politik ve bürokratik baskılar ve ivedilikle kurtarılması adına vücut bulacağını umuyoruz..

Editör: TE Bilişim