İspanya hükümeti bugün, Amerika Birleşik Devletleri'nin itirazlarına rağmen Venezuela ile tartışmalı bir silah anlaşmasını imzaladı.

Bir buçuk milyar dolar değerindeki askeri malzeme anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi için İspanya Savunma Bakanı Jose Bono'ya defalarca çağrı yapan Washington, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in, petrol zenginliğini kullanarak Latin Amerika'daki, Amerika Birleşik Devletleri karşıtı hareketleri desteklediğini ve diğer ülkelerde istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını düşünüyor.

Varılan anlaşmaya göre, İspanya Venezuela'ya sekiz sahil koruma gemisi ile 12 askeri nakliye uçağı satıyor.

Hugo Chavez dün, Merhaba Cumhurbaşkanı adındaki haftalık televizyon ve radyo programında, İspanya hükümetini, kendi ifadesiyle, 'Amerika Birleşik Devletleri'nin emperyalist yönetiminin' baskılarına boyun eğmediği için kutladı.

Chavez, "İspanya Cumhurbaşkanı ve İspanya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Kral Juan Carlos'a, yakın bir arkadaşım olan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero'ya, İspanya Savunma Bakanı Jose 'Pepe' Bono'ya ve tabii ki bütün İspanya'ya, kararlılıklarından ve emperyalist Amerikan yönetiminin suistimal çabalarına karşı direnmelerinden ötürü şükranlarımı sunarım" dedi.

Washington, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'i Latin Amerika'da bir istikrarsızlık kaynağı olarak görüyor.

Amerikalı yetkililer resmi düzeyde, İspanya tarafından üretilen nakliye uçaklarında Amerikan yapımı 'rota izleme' (navigasyon) sistemleri kullanıldığı gerekçesiyle silah anlaşmasına karşı çıkıyor.

Bu yetkililere göre Washington, Amerikan teknolojisinin, önceden bu konuda bir anlaşma olmadığı takdirde, üçüncü ülkelere ihraç edilmesine izin vermiyor. Fakat Venezuela kaynaklı haberlere göre, İspanya'nın satacağı nakliye uçaklarında söz konusu Amerikan teknolojisi kullanılmayacak. Bu da anlaşmanın önündeki engelleri kaldırıyor.

Venezuela'ya askeri malzeme satılmasına İspanya'da da karşı çıkanlar var. Ana muhalefetteki Halk Partisi'nin savunma sözcüsü Gustavo de Aristegui bunlardan biri.

"Sosyalist hükümet, Venezuela'ya verilen malzemenin saldırı amaçlı olmadığını söyledi. Fakat şuna dikkat çekmemiz gerekir ki, askeri nakliye uçakları, askeri birlik nakletmek için kullanılabilir" diyen Gustavo de Aristegui sözlerini "Ayrıca, sahil koruma gemileri de bölgede çok hassas olan dengeleri bozabilir. Kolombiya ve bazı diğer ülkeler, Hugo Chavez'in şu Bolivarcı devriminin saldırganlığından son derece endişeli" diye sürdürdü.

Fakat bütün bu itirazlara rağmen Hugo Chavez'in uluslararası alanda Amerika Birleşik Devletleri'ne kafa tutarak bir kez daha zafer kazandığı söylenebilir.

Peki, Venezuela'nın popülist Cumhurbaşkanı gerçekten de saldırgan bir dış siyaset mi izliyor?

İngiltere'deki Bradford Üniversitesi'nin Barış Araştırmaları Bölümü'nden Doktor Julia Buxton, bu zirvenin önemini, "Amerika Birleşik Devletleri açısından en büyük sorun, geleneksel olarak bugüne kadar Latin Amerika ülkelerine silah sağlayan gücün kendisi olması. Washington 2005 yılı içinde Latin Amerika ülkelerine 860 milyon doların üstünde askeri yardım sağladı. Şimdi Venezuela'nın bu geleneği kırması, bölgedeki askeri ilişkilerinin gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda Amerikalılarda ciddi bir kaygı yaratmış durumda" diye açıklıyor.

Julia Buxton Venezuela'nın sahil koruma gemisi ve nakliye uçağı gibi askeri malzeme almakta haklı bir gerekçesi olduğu görüşünde. Buxton "Venezuela'da sahil koruma gemilerine gerçekten ihtiyaç var. Venezuela'nın, Kolombiya ile iki bin kilometrelik bir sınırı var. Kolombiya ise, dünyadaki kokainin yüzde 57'sini üretiyor. Dolayısıyla Venezuela'nın, Kolombiya'dan çıkan 390 ton kokaini denetleme yeteneğini arttırmak için sahil koruma gemilerine ihtiyacı var" diyor.

Venezuela önümüzdeki ayın ortalarında da Rusya'dan binlerce makineli tüfek alacak. Bunu önümüzdeki yılın başlarında kırkın üstünde helikopter izleyecek.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim