Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Canan Ediboğlu, akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen 1.6 milyar YTL'lik cezanın nedeninin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt bayilerinin lisans başvurularını yetiştirememesi olduğunu söyledi.

PETDER'den yapılan yazılı açıklamada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun lisanssız bayilere ürün temin edildiği gerekçesiyle akaryakıt dağıtım şirketlerine verilen cezanın kamuoyuna yansımasının yanıltıcı olduğunu belirtti. Ediboğlu, "Dağıtım şirketlerinin ve bayilerinin, vergi ödememe, faturasız satış yapma gibi mevzuatı yerine getirmemesi veya kaynağı belirsiz kaçak yakıt temin edip satması gibi bir durum hiçbir şekilde yok" dedi.

Sektördeki 15 bin civarındaki akaryakıt istasyonunun imar, gayrisıhhi mevzuatına ve dağıtım şirketlerinin de sağlık, emniyet, kalite ve çevre kurallarına uygun olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Ediboğlu, bu istasyonların 20 Aralık 2003'te yürürlüğe giren Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde 'ruhsatları yenileme' sürecinde zamanında lisans başvurularını yaptıklarına dikkat çekti.

EPDK'nın yığılma olduğu için bu başvuruları zamanında sonuçlandıramadığına işaret eden Ediboğlu bu nedenle kurumun süre uzatmak zorunda kaldığını belirtti. Cezaya konu olan ürün ikmallerinin nedenini, başvuruların sonuçlandırılmasında yaşanan aksaklık ve gecikme olduğuna işaret eden Ediboğlu konuyu şöyle açıkladı:

"EPDK, 20 Mart 2005'e kadar başvuruları sonuçlandırması gerekirken bunu başaramadı ve Temmuz 2005'te bitirebildi. EPDK'nın gecikmesi nedeniyle, Mart-Temmuz 2005 arasında tüketiciye ürün ikmalinde kesintilere ve ulaşımda büyük kaosa yol açmamak için zorunlu olan bayilere ikmale devam edilmeş, cezalar bu zorunlu ikmaller nedeniyle kesilmiştir."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim