Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'nın 43 kilometre doğusunda bulunan ve yerleşim tarihi Fenikelilere kadar uzanan Ceyhan'ın, yatırımcıların ilgi odağı haline gelmeye başladığını belirtti.

Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya açılmasının, Türkiye'ye ekonomik katkının yanında stratejik olarak da büyük önem kazandıracağını vurgulayan Boyacı, Türkiye'nin, 50 milyon varil civarında petrolü dünyaya pazarlayan ülke konumuna yükseleceğine dikkati çekti.

Boyacı, ''Daha önce Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı aynı görevi görüyordu ama o hatta hacim bu boyutta değildi. Oysa, BTC hattı tam anlamıyla yeni yüzyılın en büyük projesidir'' dedi. Türkiye'nin, boru hattının üçte ikisi kendi topraklarından geçtiği için de oldukça yüksek bir geçiş ücreti alacağını, Ceyhan Limanı'nın daha fonksiyonel hale geleceğini, yeni iş olanakları doğacağını ifade eden Boyacı, şunları söyledi: ''Uzun dönemde Ceyhan'da işsizlik sorunu kalmayacağı gibi çevre il ve ilçelerden de işsizler bu nimetlerden yararlanacak. Bu nedenle, yakında faaliyete geçecek BTC için biz de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yatırım yapmak isteyenler inceleme yapıyor. Geçtiğimiz günlerde bir işadamı grubu burayı ziyaret etti. Bunlar, Ceyhan'ın ileride geleceği konumun ilk sinyallerini veriyor.''

Boyacı, BTC ile Türkiye'nin, dünyanın enerji koridoru olma yolunda ilk adımı atmış olacağını belirterek, ''Türkiye gelecekte benzer projelerin artmasıyla, enerji üretmese dahi (taşıyıcı) olarak stratejik öneme sahip olacak'' dedi.

EÐİTİM HAZIRLIÐI

Boyacı, hattın devreye girmesiyle çok sayıda tankerin bölgeye geleceğini, yatırımların artacağını, sosyal yaşamın hareketleneceğini, yörede gemi sektörü ve tersaneciliğin gelişeceğini belirterek, şunları kaydetti: ''Bölgeye gelen girişimciler hangi alanda iş yapabileceklerini değerlendirirken biz de ilerde eğitim yönünden doğacak ihtiyaçları
şimdiden belirleyip girişimlerde bulunuyoruz. Çukurova Üniversitesi'nin ilçemizde, tersanecilik, gemi kaptanlığı ile petrol ve doğalgaz mühendisliği eğitimi imkanı yaratması için görüşmelerimiz oluyor. Önümüzdeki günlerde üniversiteden bir heyet gelip burada inceleme yapacak.'' Boyacı, artacak gemi ve tanker trafiği nedeniyle bunlara lojistik hizmet veren sektörlerin gelişeceğini, hareketlenen sosyal yaşamla birlikte lokanta, otel ve eğlence merkezlerine ihtiyaç duyulacağını, bu alanlarda yatırımların yapılabileceğini ifade etti.

Kaynak:A.A

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim