K. Irak Petrolü Ceyhan’dan 1 Milyar Doları Zorluyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin “12’nci tanker yüklendi ve 8.8 milyon varillik sevkiyat yapıldı” dedi.

Şu ana kadar Ceyhan’dan sevkedilen petrolün değeri de 850 milyon dolara yaklaştı. Venezuela Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile Bakanlıkta görüşen Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’nda şu andaki günlük akışın 180-190 bin varil düzeyinde olduğunu, 2 hafta önce yapılan tadilatla bu miktarın 200-220 bin varillere çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız, depolarda da 300-350 bin varil petrol bulunduğunu, bunların da sevkiyata hazır hale geldiğini belirtti. 850 milyon doları buldu Şu ana kadar Ceyhan’dan sevkedilen petrolün değeri 850 milyon dolara yaklaştı.

ABD’nin Kürt petrolünün limanlarına getirilmesi konusundaki yasağı kaldırmasının ardından hem ABD’ye hem de Avrupa ülkelerine sevkiyatın artması ve Türkiye üzerinden dünyaya satılan Kuzey Irak petrolünün değerinin 1 milyar doları aşması bekleniyor. Dev tanker kayıplara karıştı 100 milyon dolarlık Kuzey Irak petrolüyle Ceyhan’dan ABD’nin Teksas eyaletine giden United Kalavrvta gemisi burada yaşadığı adli sorunun çözülmesinin ardından kayıplara karıştı.

Geminin Irak gözleminden kurtulmak için gemi takip sistemini kapattığı sanılıyor. Yüzde 95 Kaçak kullanan yer var Mardin’deki elektrik kesintileri ve çıkan olaylar konusundaki sorular üzerine Yıldız, kaçak elektrik kullanımına müsaade edilmediğini söyledi. Yıldız, şunları kaydetti: “Oradaki kardeşlerimizin, sulama birliklerinin, çiftçilerin dağıtım şirketine bir ödeme takvimi teklifinde bulunmaları halinde sonuna kadar bu teklif değerlendirilecekr. ‘Biz para ödemeden bu elektriği alalım’ denirse bunun doğru bir teklif olmadığına inanıyoruz. Özellikle tarımsal desteklerle alakalı bloke edilen destek üzerinden elektrik faturalarının talep edilmesi belki de yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla beraber otomatikman tahsile dönüşebilir. İlçe ismi vermeden söyleyeyim, 100 birimlik elektriğin 95 biriminin kaçak olarak kullanıldığı yerler var. Bunu normal görmemiz, doğru yorumlamamız uygun değil. Çiftçimizin, ‘tarımsal destekten ödemek istiyorum’ diye bir satır yazı vermesi halinde elektriği açılacak.”

Editör: TE Bilişim