Ceyhan-Kızıldeniz petrol boru hattı için üçlü zirve yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ceyhan-Kızıldeniz Petrol Boru Hattı için Türkiye, İsrail ve Hindistan enerji bakanlarının bir ay içinde bir araya geleceğini açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan da, "Enerji konusunda bakanlarımız görüşmeler yapıyor, önemli bir adımın atılacağı inancındayım" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hindistan programı kapsamında Bangalore'de bulunan Güler, Kampinski Otel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk boğazlarından en fazla 130 bin tonluk gemilerin geçebildiğine işaret ederek, Ceyhan Limanı'na 400 bin tonluk gemilerin yaklaşabildiğini, bunun da Hindistan için büyük bir avantaj sağladığını söyledi. Türk boğazlarından geçen bir geminin Kızıldeniz'e 39 günde ulaştığını belirten Güler, Ceyhan'dan Hindistan'a petrolün 16 günde taşındığını vurguladı. Güler, bunun da taşıma fiyatında Hindistan'a büyük avantajlar sağlayacağını vurgulayarak, "Ceyhan-Kızıldeniz Petrol Boru Hattı için Türkiye, İsrail ve Hindistan enerji bakanları bir ay içerisinde bir araya geleceğiz" dedi. Güler, boru hattı yapılmadan önce petrolün Ceyhan'dan Hindistan'a petrol taşıyabileceklerini, boru hattının yapılmasıyla birlikte Hazar, Kerkük-Yumurtalık ve Orta Asya'dan gelen üç ayrı petrolün de Ceyhan'da harmanlanabileceğini anlattı.
 
500 milyar dolarlık pasta

Başbakan Erdoğan, Rusya'dan tankerlerle Karadeniz'i aşarak gelen petrolün boru hattı ile taşınmasının, taşıma süresini 39 günden 16 güne düşüreceğini ifade ederek, "Bunun navlun fiyatında meydana getirdiği olumlu tesiri her halde kimse, hiçbir uyanık yönetim, iktidar elinin tersiyle itmez" dedi. Türkiye ve Hindistan enerji bakanlarının görüşmeler yaptığını anımsatan Erdoğan, bu konuda önemli bir adım atılacağını inandığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Hindistan'daki muadili Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI) tarafından Chancery Pavilion Hotel'de, onuruna verilen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, şu anda iki ülke arasındaki 3 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacminin, 2010 yılı sonu itibarıyla 6 milyar dolara ulaşması gerektiğini söyledi. Serbest Ticaret Anlaşması'nın gerçekleşmesinin önemine değinen Erdoğan, Türkiye'de 60 Hint firmasının yatırım yapmasının anlamlı olduğunu kaydetti. Hindistan'da enerji, kara yolları, demir yolları, havalimanları, tarımsal sulama ve içme suyu alt yapı projelerine gelecek dönem için 500 milyar dolar tahsis edildiğini belirten Erdoğan, "Kendilerinden bizzat dinlediğimiz bu" dedi.
 
 
MÜTEAHHİTLER ALTYAPI PROJELERİNE TALİP

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 110 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiklerini belirterek, Hindistan'ın altyapı projelerine talip olduklarını da ifade etti. Hindistan'dan yılda 10 milyon turistin yurt dışına çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların ancak 45 bininin Türkiye'ye geldiğini belirterek, turist sayısının artırılması yönünde çağrıda bulundu.(aa)

Editör: TE Bilişim