İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Türkiye'de 1 milyon 800 bin ton zehirli atık maddenin, hiçbir kontrole tabi tutulmadan dağlara, derelere ve denizlere atıldığını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, “Türkiye’de oluşan yıllık 2 milyon ton tehlikeli atıktan yaklaşık 200 bin tonu kontrol altına alıyoruz, geri kalan çevreye atılıyor.” dedi.

Çevreye zehirli maddeler yaydığı iddiasıyla bir ara yeşil barış örgütü Greenpeace tarafından eylemlerle protesto edilen İZAYDAŞ tesisleri, Marmara Bölgesi’nin tehlikeli atıklarını bir araya getirerek yakıyor. Yakılan atıklardan elektrik elde ediliyor. Elektriğin bir bölümü tesislerde kullanılırken artakalanı da Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) satılıyor. Tesis sayesinde yılda 200 bin ton civarında tehlikeli atığın çevreye atılması engelleniyor.

Sanayinin yoğun olarak bulunduğu başta Kocaeli olmak üzere İstanbul, Bursa ve Sakarya illerinin atıklarının ancak 3’te 1’ini kontrol altına aldıklarını belirten İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, bu bölgede 600 bin ile 1 milyon ton civarında tehlikeli atığın oluştuğunu tahmin ediyor. Şengün, “Türkiye’de oluşan yıllık 2 milyon ton tehlikeli atıktan yaklaşık 200 bin tonu kontrol Nakitbahis altına alıyoruz, geri kalanı çevreye atılıyor. Bu 2 milyon ton atıktan Marmara Bölgesi’ne düşen kısmı sağda solda, çevremizde, dağlık bölgelerde, derelere, denizlere atılıyor. Bunun önüne geçmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çevremize sahip çıkarsak, herkes kendi kapasitesinde çalışır, sanayici de duyarlı olursa sağlıklı bir ortam oluşur.” dedi.

Tehlikenin boyutlarını ortaya koyan Şengün, Türkiye’de tehlikeli atıkların tam olarak bertaraf edilmesi için en az 5 adet İZAYDAŞ gibi tesise ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İZAYDAŞ olarak yaptıkları yeni düzenlemeler ile yüzde 85 kapasitede çalıştıklarını söyleyen Şengün, Kocaeli, Bursa, İstanbul, Sakarya bölgelerindeki sanayicilere hizmet etmek üzere faaliyet gösterdiklerini ifade ediyor.

Tesislerin evsel atıkları düzenli olarak depolama, tehlikeli atık depolama, tehlikeli ve tıbbi atık yakma olarak üç üniteden oluştuğunu anlatan Şengün, bazı çevre örgütlerinin geçmişte yaptığı eylemlerin gereksiz olduğunu da kaydetti. Tesislerde çevreye zarar verecek hiçbir sıkıntılı çalışmanın olmadığını belirten Şengün, şu bilgiyi verdi: “Bakım, ölçüm ve kontrolleri sürekli olarak yapılmakta. Çevre ve Orman Bakanlığı, İl Çevre Müdürlüğü ile belediyeler sürekli kontrol ediyor ve emisyonları ölçülüyor. Yakın bir gelecekte emisyon grafiklerini ekranlar aracılığıyla Kocaeli’nin değişik yerlerinde göstererek tesislerde sağlıklı bir çalışmanın yapıldığını ortaya koyacağız.” Tesise başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Donanma Komutanlığı olmak üzere çevre ilçe ve belde belediyelerden günde 250 civarında araç evsel atık, tıbbi ve tehlikeli atık taşıyor. Çöplerin depolandığı alanlardan kaynaklanan kokuyu azaltmak için projeler geliştirdiklerini de hatırlatan Şengün, ayrıca İskenderun Körfezi’nde batan gemiden çıkan atıklar konusunda da “Çevre ve Orman Bakanlığı izin verirse Ulla’nın atıklarını yakmaya hazırız.” dedi.

(ZAMAN GAZETESİ)

Editör: TE Bilişim