ÇEVRECİ TEKNEYLE DÜNYA TURU REKORU
 
Yeni Zelandalı kaptan Pete Bethunde ile iki İngiliz ve bir İsveçliden oluşan ekibi, dünyanın en hızlı "çevre dostu" sürat teknesi "Earthrace" ile dünya turu rekoru kırdı.
Bilimkurgu çizgi roman ve filmlerinden çıkmış görünümüyle dikkat çeken özel tasarım "Earthrace" adlı trimaran, 60 gün, 23 saat, 49 dakikada tamamladığı dünya turu rekorunda yalnızca biyo-yakıt kullandı. Önceki rekor, 10 yıl önce 1998’de, 74 günle İngiliz "Cable and Wireless Adventurer" teknesiyle kırılmıştı.
 
Yeni Zelandalı Pete Bethunde ve üç arkadaşı, 3 milyon sterlin değerindeki Earthrace ile denizde 60 gün geçirdikten sonra ulaştığı Valencia limanında, mutluluğunu eşiyle paylaştı. Rekor denemesinin amacını "çevre bilinci yaratmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekmek" olarak açıklayan Bethunde, Guardian Gazetesi’ne şunları anlattı:

"Yolculuk sırasında korsanlar, fırtına ve denizdeki molozlar yüzünden birçok tehlike atlattık. California’ya bin mil uzaklıkta, bir sörf tahtasına çarptık. Pervane ve şaft hasar gördü. Hint Okyanusu’nda 7 gün süren fırtınaya yakalandık. Ama Panama Kanalı’nda 6 haftalık kuyruk olduğunu öğrendiğimizde, turdan vazgeçmenin eşiğine geldik. Ama sonuçta yılmadık ve başardık."

Teknede 540 beygirlik iki dizel motor bulunuyor. Motorlarda biyodizele dönüştürülmüş kızartma yağı kullanılıyor.

Kaynak:Haberler.com

 

Editör: TE Bilişim