“Çevre 3-5 Entelektüelin Meselesi Olmamalı”
 
Marmara Belediyeler Birliği ve TÜKÇEV’in (Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Başkanı) katkılarıyla hazırlanan “ÇEPEÇEVRE TÜRKİYE” Belgeseli Gala gösterimi, Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. Programa Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de katıldı. TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, “Çevre 3-5 gönüllünün veya 3-5 entelektüelin meselesi olmamalı” dedi.
 
Türkiye’de bir ilke imza atarak Küreselden başlayıp Türkiye’nin de çevre sorunlarını ele alan, iklim değişikliğinin nedenlerini ve çevreye verdiği zararları anlatan Çevre Belgeseli “ÇEPEÇEVRE TÜRKİYE” Marmara Belediyeler Birliği’nin desteğiyle hazırlandı. Çevre kirliliğini görüntülerken dünyamıza, ülkemize ve sağlığımıza olumsuz  yansımalarıyla beraber ünlülere mesajlar verdirildi. Beraberinde de Ulusal kanallarda yayınlanması planlanan Çevre Kamu spotları hazırlandı. Proje, gösterime müteakip 2 Belgesel hazırlığı, 13 TV Programı ve Bölgesel ölçekli Çevre Panelleriyle devam edecek.
 
BAŞKAN ÇAĞIRICI: İSTANBULLU’YU BİLİNÇLENDİRMELİYİZ
 
Gala gecesinde açılış konuşması yapan Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Geçmişimiz bize nasıl Belgrad’ı, Gülhane’yi, Yıldız’ı bıraktıysa, biz de geleceğimiz için Temiz ve Yemyeşil ormanlardan ibaret bir İstanbul bırakmalıyız. İstanbul’u kirleten, bu şehrin ilçelerinde yaşayan insanlar olduğuna göre, bu insanları bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Marmara Belediyeler Birliği olarak bu noktada önemli bir mesafe kat ettik. Tüm kamu kurumlarımızdan aynı hassasiyeti bekliyor, çevre konusuna özveri gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza da şahsım ve Birlik Başkanımız Recep Altepe adına teşekkür ediyorum” dedi.
 
NASUH MAHRUKİ’DEN MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NE TEŞEKKÜR
 
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise, “Doğayı kurtarmak, en az doğanın bir parçası olan insanı kurtarmak kadar önemlidir. Bu noktada Marmara Belediyeler Birliği’ne teşekkür etmek istiyor, belgesel ekibine de başarılar diliyorum” derken, gala programında ayrıca çevre çalışmalarıyla dikkat çeken kurum ve kuruluşlara da teşekkür plaketi verildi. İzmit Körfezi temizleme çalışmasıyla dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu adına plaketi almaya gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ömer Polat, “Eskiden İzmit’ten geçerken insanların burnunu tıkadığı bir körfez varken, şimdi her köşesinde denize girilebilen bir körfezimiz var. 2004’ten bu yana yapılan çevresel çalışmalarımız bu gibi değerlendirmelerle daha da teşvik edici olacaktır” dedi.
 
“MBB’NİN BİR PARÇASI OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”
 
Gecede Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk adına ödül alan Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Şule Yardım ise, “Marmara Belediyeler Birliği’nin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. Birlikte çalışmaktan güç alıyoruz. Biz çevre çalışmalarımızı her zaman AB standartlarını göz önünde tutarak yapıyor ve örnek çalışmalarımızı diğer belediyelerle de gururla paylaşıyoruz” diye konuştu.
 
“ÇEVRE 3-5 ENTELEKTÜELİN MESELESİ OLMAMALI”
 
TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan da, “Allah, Adem’le Havva’yı gönderdiğinde yeryüzü daha yeşil ve daha maviydi. Biz kirlettik biz temizleyeceğiz. Çevre 3-5 gönüllünün veya 3-5 entelektüelin meselesi olmamalı. İnsanlığın sorunu olmalı” dedi.
 
“MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ ÇEVRE İÇİN VAR”
 
Programın kapanış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, “Birliğimizin kurulmasında, zamanın Marmara Adası Belediye Başkanı sayın Ahmet Enön’ün 1973 yılında, Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerin başkanlarına yazdığı mektup önemli rol oynamıştır. Söz konusu mektupta Marmara Denizi’nde yaşanmakta olan kirliliğe dikkat çekilmekte ve ortak çözüm arayışı çağrısında bulunulmaktadır. Diğer bir ifade ile çevrenin korunması, aslında Birliğimizin ana kuruluş gayesi olduğunu hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.
 
Belgesel Yönetmeni Oğuzhan Tunç, tüm destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederken, program, Grup Trio’nun müzik dinletisiyle sona erdi.
Editör: TE Bilişim