Çeşme'de Amatör Denizcilik Belgesine Yoğun İlgi

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar 1 milyon vatandaşa denizcilik kültürünü aşılamak, verilecek denizcilik eğitimi sonrasında amatör denizci belgesi düzenlemek ve ‘Denizci Millet Denizci Ülke’ hedefine ulaşmak amacıyla, ücretsiz olarak amatör denizcilik temel eğitim programı verildi, ardından kursiyerler sınava tabi tutuldu..

AMATÖR DENİZCİLİK BELGESİ’NE ÇEŞME’DE YOĞUN İLGİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, “Hedef 2023: Bir Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı ve Amatör Denizcilik Belgesi sınavı Çeşme Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda yapıldı..

Toplantıya başta Çeşme Kaymakamı H. Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, SGK Çeşme Müdürü Ayhan Ataş başta olmak üzere Çeşme protokolü ve ilk eğitim için kayıt yaptıran 200 kursiyer katıldı.

TÜRK BAYRAKLI TEKNELERİMİZİN ORANI YÜZDE 95’İ GEÇTİ

Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, etkinliğin açılış konuşmasında neden böyle bir proje başlatıldığını anlattı. Denizciliğimizin son 10 yılda büyük bir ivme kazandığını belirten Aykanat, “Yakın bir geçmişe kadar ticari gemilerimiz kara listede olup, gittikleri yabancı limanlarda tutulmaktaydı. Bugün ise ülkemiz beyaz listede ve filo bazında dünyada 15. sıraya kadar yükselmiştir. Geçmişte yabancı bayraklı teknelerle Ege Denizi’nde mavi turlar düzenlenirken, bugün dünyanın en büyük mavi tur filosuna sahibiz. Marinalarımızda ve kıyılarımızdaki teknelerin çoğunluğu yine yakın bir zamana kadar yabancı bayraklı iken, bugün bu teknelerin yüzde 95’inden fazlası Türk bayraklı” diye konuştu.

DENİZCİLİK KÜLTÜRÜ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ADIM ATIYORUZ

Yabancı limanlarda Türk bayraklı gemilere uygulanan çifte standartın artık kalmadığına ve Türk bayraklı gemilerin prestijli sınıfta yer aldığına dikkat çeken Liman Başkanı Eray Aykanat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yat üretimimiz ise dünyada üçüncü sırada olup bir markadır. 112 bin gemi adamımızla Çin'den sonra dünyada ikinci sıradayız. Fakat bu söylediklerim genelde ticari başarılardır ve bir yere kadar gider. Diğer taraftan denizcilik kültür işidir. Ancak bu kültürü kazanırsak, bu başarılar uzun soluklu olur. Gerçeği konuşmak gerekirse, çok da denizci bir ülke değiliz. Çok klasik laftır, ‘Üç tarafımız denizlerle çevrili’ der övünürüz ama denizlerimize yeteri kadar önem vermeyiz. İşte bu projemiz, insanlarımızı denize biraz daha yakınlaştırma ve deniz kültürünü aşılama projesidir. Aslında ufak gibi görünse de, denizcilik kültürü açısından büyük bir adımdır bu. Kayıtlı 210 bin olan amatör denizci sayımızı 1 milyon’a çıkarmak istiyoruz. Sizlere bu projemize destek verdiğiniz için teşekkür ederiz. Alacağınız bu eğitim ve belge ile denize biraz daha yaklaşmış olacaksınız. Hepinize başarılar diliyorum.”

YÜZ YÜZE GÖRSEL EĞİTİM VERİLDİ

Denizcilik Sörvey Mühendisi Bahadır Demiray tarafından verilen amatör denizcilik temel eğitimi yaklaşık iki saat sürdü. Slayt sunumu eşliğinde; tekne kısımları ve donanımları, denizcilikte yönler, deniz akıntıları, rüzgar yönleri, teknelerin rıhtıma yanaştırılmaları, teknelerin hızı, demir atacakları yerler, seyir haritalarının okunuşu, denizde kullanılan mesafe birimleri, şamandıralar, uluslararası denizde çatışmayı önleme kuralları, tekne kullanan kişinin bilmesi gereken sağlık ve güvenlik temel bilgileri, fenerler gibi birçok başlıklar altında eğitim verildi.

24 METREYE KADAR ÖZEL TEKNELER KULLANILABİLECEK

Yüz yüze verilen görsel eğitimin ardından kursiyerler yazılı sınava tabi tutuldu. Başarılı olanlara ‘Amatör Denizci Belgesi’ verilecek. Amatör Denizci Belgeleri süresiz olarak düzenlenecek ve bu belge ile ticari amaçla kullanılmayan, boyu 24 metreye kadar olan

tüm özel tekneler kullanılabilecek. Bürokrasi ise geçmişe oranla hayli azaltılmış durumda. Sadece ehliyet, bir fotoğraf ve 32 lira harç yatırılması yeterli oluyor.

Editör: TE Bilişim