İzmir Kuş Cenneti ile Doğal Yaşam Parkı’nın birbirlerini tamamlayarak bölgede önemli bir çekim merkezi yarattığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aynı bölgedeki Milli Emlak binasını da alarak Zooloji Müzesi ve Bilim Parkı’na dönüştürmek istediklerini açıkladı.

İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği Meclis toplantısı, Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti ile Doğal Yaşam Parkı’nın birbirlerine itici güç olarak birlikte bir çekim merkezi yarattıklarına dikkat çekerek aynı bölgede bulunan Milli Emlak’a ait 14 bin metrekarelik eski bir binayı da almaları halinde, burasını Zooloji Müzesi ve Bilim Parkı şeklinde değerlendirmek istediklerini açıkladı.

Kuş Cenneti’nin içinde yer alan binanın da yetersiz olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu,  Menemen Belediyesi tarafından tahsis edilen 80 dönümlük arazi üzerinde, içinde bilim merkezi de olan yeni bir bina yapmak istediklerini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, “Kuş Cenneti’ne gelenlerin araştırma ve gözlem yapacağı, uzun süre vakit geçirebilecekleri, komplike bir binaya ihtiyaç var. Kuş Cenneti bu kent için büyük bir zenginlik ve bunu ne kadar geliştirirsek İzmir’e de katkısı o kadar büyük olur” dedi.

Birlik encümen üyelerinin seçildiği ve 2011 yılı faaliyet raporunun kabul edildiği toplantıya, İzmir Vali Vekili Haluk Tunçsu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile meclis üyeleri ve Birlik temsilcileri katıldı. Meclis toplantısında yapılan seçimde, Birlik Encümeni Başkan Aziz Kocaoğlu, Hasan Türkmen, Veli Kasap, Serdar Aktop ve Gökhan Demirağ’dan oluştu.

Cennet’e hayat veren yatırımlar

İzmir Kuş Cenneti’nde, geçtiğimiz bir yıl içinde gerçekleştirilen çalışmalardan bazıları şunlar:

6440 metrekarelik alan üzerine dünyanın en büyük flamingo adasının yapım çalışmalarına başlandı ve 2012 başında tamamlandı.

75 adet kaçak balıkçı kulübesi yıkıldı ve deltaya doğayla uyumlu, yeni kulübeler  kazandırıldı.

Delta içinde yer alan bozuk yollar düzenlendi. Mevcut 5 kilometrelik yola ek olarak, tamamen doğal malzemeyle 22 kilometrelik yol yeniden yapıldı.

Bölgenin yapısına uygun ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.

Homa Dalyanı konusunda Ege Üniversitesi ile ortak çalışma yapıldı.

Alandaki tatlı su sirkülasyonu için gerekli kanal temizlikleri yapıldı.

Su kalitesi ölçümleri ve su kuşu sayımları düzenli olarak devam ediyor.

Editör: TE Bilişim