Bloomberg HT canlı yayınında sektörü değerlendiren Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, gemi ve yat sektörünün bu yılki ihracat hedefini açıkladı.

Dünya ticaretinin artmasıyla birlikte gemi ve yat üretimi de artış gösterdi. Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Bloomberg HT canlı yayınında sektörü değerlendirdi. 

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün başlangıcı ve gelişimiyle ilgili bilgi veren Seven, aktif olarak imalat ve ihracatta görev alan tersanelerimizin sayısının 70 olduğunu belirtti.

''Temmuz ayı ihracatımız 120 milyon dolar’’

Türkiye’de 1995-2001 yılı arasındaki dönemde 836 bin DWT yatın teslim edildiğini aktaran Seven, bu rakamın 2002-2016 yılları arasında ise 4.9 milyon DWT’a ulaştığını söyledi.

Seven, gemi ve yat ihracatında ise 2000-2005 yılı arasında 100 milyon olan ihracat rakamının 2005 sonunda 600 milyon dolara ulaştığını bildirdi. 

2017 yılı sonunda bu rakamın 1 milyar 228 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Seven; 'Şu an ise 1 milyar doların üstüne çıktık. Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 570 milyon dolarlık ihracat yaptık. Temmuz ayı ihracatımız 120 milyon dolar. Sadece 70 milyon dolar tek bir gemiye ait. Gemi inşası ve gemi teslimleri mevsim ya da ay bazlı değildir. Gemi ve yatların inşa süreci en az 2 yıl sürer.' dedi.

‘‘Bu yılki hedefimiz 1.5 milyar dolar’’

Cem Seven, gemi ve yat ihracatında bu yılki hedefin 1.5 milyar dolar olduğunu açıkladı. 

Gemi ihracatının dünya genelinde  en büyük bölümünün Kore tarafından yaptığını belirten Cem Seven, Kore'nin üretimde tek başına 40 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğinin anlattı. Bunun yanında Kore'yi Japonyanın takip ettiğini söyledi. Kore ile Türkiye'nin aslında GSMH'sı eşdeğer olduğunu ama sermaye girişleri bu ülkelere daha fazla olması nedeniyle ilerleme kaydettiğini belirten Seven o ülkelerde  Gemi ve yat sektörünü, ihracatı artırıcı bir alan olarak görüyorlar.' dedi.

‘‘En büyük ihracatımız Norveç’e’’

Cem Seven, Türkiye’nin gemi ve yat ihracatının yüzde 20’sini Norveç’e yaptığını belirtti. Norveç’e gemi inşa etmenin zor olduğunu ancak Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyona dayalı projeler yaratmakta ustalaştığını ifade eden Seven; ‘Dünyadaki birçok tersane maçı tirbünden izlerken biz sahada yer alıyoruz.’ şeklinde konuştu.

"Endüstri 4.0’ında etkisiyle gelişim hızlanıyor".

Türkiye’de Ar-Ge anlamındaki gelişmelerden söz eden Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven; ‘Türkiye’de otonom römorkör üretildi. Hibrit feribotlar üretildi, doğalgazla çalışan balıkçı tekneleri üretiliyor. İnovasyonun artarak devam etmesi gerekiyor çünkü 21. yüzyıldayız. Endüstri 4.0’ında etkisiyle gelişim hızlanıyor. ‘ dedi.

Gelişime ve dönüşüme ayak uydurabilmemiz için eğitimin önemli olduğunu vurgu yapan Seven sözlerini şöyle sonlandırdı: ‘Özellikle gemi inşa sanayi alanında eğitimimizi gelişime ve teknolojiye göre revize etmemiz gerekiyor. Geleceğe yönelik hareket etmeliyiz, uzman kadro eğitmeliyiz’

Editör: TE Bilişim