Cebelitarık'ta bayrak krizi

İngiltere ile İspanya arasındaki Cebelitarık krizi yeni bir boyut kazandı. İspanyol polisi denizde bayrak açtı. Cebelitarık hükümeti isyan etti.

İspanyol sivil polislerin önceki gün Cebelitarık sularındaki 70 beton bloğu incelemek amacıyla dalış yapması ve İspanyol bayrağı açarak çektirdikleri fotoğraflar ile videoları Twitter'dan paylaşması büyük tartışma yarattı.
 
Cebelitarık Valisi Sir Adrian Johns, bu hareketi bölgedeki İngiliz egemenliğine bir saldırı olarak nitelendirdi. 1713 Utrecht Anlaşması gereği İspanya, Cebelitarık'ı İngilizlere verirken, o tarihten itibaren yarımadanın iki ülke arasında hep sorun olarak kaldığı biliniyor.
 
Geçtiğimiz haftalarda ise, deniz yaşamını geliştirmek ve deniz canlılarını korumak adına Cebelitarık yönetiminin suyun altına bıraktığı beton blokların bölgedeki İspanyol balıkçıların avlanmasına engel olması problem yaratmıştı. İspanyol yönetiminin İspanya-Cebelitarık sınırında giriş çıkış kontrollerini arttırarak buna tepkisini göstermesi ise gerilimin artmasına sebep olmuştu. 
Editör: TE Bilişim