Cameron, Cebelitarık konusunda 'ciddi endişeli'

İngiltere Başbakanı David Cameron, Cebelitarık ile İspanya sınırında yaşanan krizden "ciddi endişe" duyduğunu açıkladı.

Başbakanlık Ofisi sözcüsü aracılığıyla açıklamada bulunan Cameron, Madrid yönetiminin İngiliz kolonisi Cebelitarık sınırına 50 Euro'luk geçiş ücreti koyma, Cebelitarık havalimanını kullanan uçaklara hava sahasını kapatma ve vatandaşlarına yönelik vergi kaçakçılığı soruşturması başlatma girişimlerini endişeyle takip ettiğini belirtti.

"Açıkçası İspanya-Cebelitarık sınırında yaşanan olaylardan endişe duymaktayız" diyen Başbakanlık sözcüsü, "Özellikle geçiş ücreti meselesinde, İspanyol tarafı bununla ilgili bize herhangi bir şey söylemedi. Cebelitarık'a karşı yeni yaptırımlar uygulayacağı çeklindeki raporlara ilişkin onların açıklama yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İngiliz hükümetinin bu konularda İspanya ile yakın irtibatta olduğunu söyleyen Sözcü, daha fazla detay vermekten kaçındı.

İngiltere Dışişleri'nden gelen açıklamalarda ise İspanya'ya hiç bir şekilde taviz verilmeyeceği ve Cebelitarık'ın egemenliğinin korunması için her türlü önlemin alınacağı vurgulanıyor.

İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: EĞLENCE BİTTİ

İki ülke arasında Cebelitarık yüzünden aylardır devam eden diplomatik gerginlik bu hafta en üst düzeye çıktı. İspanyol balıkçıların kendi karasularında avlandığını iddia eden Cebelitarık Özerk Yönetimi, buna engel olmak için denize kancalı beton blokları atmıştı. İspanyol hükümeti bu hamleye karşı Cebelitarık sınırında sıkı polis kontrolü başlatarak cevap verdi.

ABC gazetesine konuşan İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel García-Margallo, bir önceki hükümet dönemindeki "eğlencenin" bittiğini söyleyerek, İngiliz kolonisine karşı alınabilecek önlemlerden bahsetmişti.

Cebelitarık Birinci Bakanı Fabian Picardo, İspanya'nın Kuzey Kore rejimi gibi davrandığını iddia ederek, General Franco dönemindeki gibi politika izlemekle suçladı.

İspanya, stratejik nokta olan Cebelitarık'ı 1713 Utrecht Antlaşması'nda İngiltere'ye kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim