Türkiye'de profesyonel gemi brokerliği kursları veren CASPRO yöneticisi Mert Aydıner, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Tüm dünyada gemi brokerliği nitelikli, saygın ve kazançlı bir meslek olmasına rağmen Türkiye’de henüz profesyonel brokerlik sisteminin oluşmaması, bilgi ve tecrübe anlamında paylaşımcı olmayan bazı firmaların tekelinden çıkamaması nedeniyle armatörlerimiz ve brokerlerimiz kendilerini uluslararası alanda yeterince gösterememekte ve rakipleri karşısında söz sahibi olamamaktadır." diyen Aydıner'egöre, Özellikle Avrupa’da gemi brokerliğinin çok eski olması ve gemi brokerlerin bu mesleği tüm inceliklerini bilerek yapmaları yabancı armatörlerin ve kiracıların onlara güvenmelerini sağlıyor.

Bu durumun Avrupa’da ki eğitimli ve profesyonel gemi brokerlerinin piyasadaki hâkimiyetlerini arttırdığına değinen Aydıner;  böylelikle brokerlerin tek elden yüksek navlun ve komisyonlarla yük bağlamalarına da yardımcı olduğunu söylüyor.

"Bu noktada, rakiplerimizle aynı kulvarda koşabilmemizi sağlayacak vizyona ve mesleki yeterliliğe ulaşmak Türk gemi brokerlerinin yurt dışında ki itibarını ve kazancını da arttıracaktır." diyen Mert Aydıner, şu açıklamalarda bulunuyor:

"Ülkemizde denizciliğin her alanında eğitim verilmesine rağmen kazancı en yüksek olan gemi brokerliği konusu her zaman göz ardı edilmiştir. Bu alanda yaşanan eğitim eksikliği nedeniyle Türkiye’de brokerlik yapmak isteyen kişiler uzun bir zaman dilimi ve olukça yüksek bütçeler ayırarak yurt dışında eğitim görme yolunu seçmiştir. Bu tür imkânları olmayanlar ise brokerliği, çevrelerindeki iş arkadaşlarından ve yöneticilerinden el yordamı ile amatörce öğrenmek zorunda kalmıştır. Yeterli donanıma sahip olmayan broker adaylarının bu süreçte kendilerine aktarılan eksik ve yanlış bilgiler nedeniyle çoğu kez hata yaptıkları, kontrolü kaybettikleri, önemli zaman ve para kayıplarına sebep oldukları gözlenmektedir. CASPRO Academy (www.casproacademy.com) yaşanan bu sıkıntıyı aşmak ve Türkiye’de brokerlik sistemini işler hale getirmek için kayda değer adımlar atan ilk özel eğitim kurumu olmuştur. Rekabetçi iş ortamında sektörün talepleri dikkate alınarak uzman gemi brokerleri tarafından zengin bir içerik ile hazırlanan CASPro. “Professional Chartering & Shipbroking” programı profesyonel gemi brokerleri (shipbroker) yetiştirmekte olup ihtiyaç duyulan açığı kapatmak üzere 3 yıldır düzenli olarak tekrarlanmaktadır. Denizcilik sektöründe ekonomik canlanmanın yaşandığı bugünlerde denizcilik şirketlerinin ve gemi broker adaylarının geleceklerine yatırım yaparak rakipleri ile rekabet edebilir hale gelmeleri gerekmektedir. Bu bilinçle hareket eden bireyler ve kurumlar sağlam adımlarla sektörün iyileşmesine, gelişmesine ve yeniden şekillenmesine öncülük etme fırsatını da yakalamış olacaklardır…"

Editör: TE Bilişim