Kilyos önlerinde ağır hava koşulları nedeniyle demirini alamayan Brothers 3 gemisinde ayağı kırılan Rus 2. Kaptanın hayatını,  KIYEM 1 acil müdahale botu kurtardı...

Palmali Denizcilik'e ait olan gemi, dün saat 10:45 sularında, Kilyos Demir mevkiinde her iki demirini de atmış durumda iken; Boğaz girişi yapmak için demir almak istediğinde  8-9 kuvvetindeki rüzgar ve ağır denizler nedeniyle demirini alamayıp deniz tehlikesine maruz kalmıştı.

Rus 2. Kaptan Artem Kotenev'in bacağı iki yerinden kırıldı

Bu sabaha karşı gemide meydana gelen kazada ise Geminin 2. Kaptanı 24 yaşındaki Rus vatandaşı Artem Kotenev güverteden düşerek ağır yaralandı. Talihsiz denizcinin bacağı da 2 yerinden kırıldı. 

Kan kaybından dolayı hayati tehlike yaşayan 2. Kaptan için gemi acil yardım çağrısı yaptı. 

2. kaptanı alıp hastaneye yetişrtirmek üzere Sahil Güvenlik helikopteri kaldırıldı.

4 sorti yapan helikopter, kuvvetli rüzgar ve kaba dalgalar nedeniyle geminin ağır yalpaya düşmesi nedeniyle yaralıyı gemiden alamadı.

Bunun üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait KIYEM 1 hızlı tahlisiye botu, çok güç deniz şartlarında gemiye ulaşmayı başardı. Ağır denizlerde gemiye yanaşarak ağır yaralı durumda olan 2. Kaptan Artem Kotenev'i bota almayı başaran KIYEM-1 botu yaralıyı saat 10:45'te İstinye'de karaya çıkarttı. Hazır bekleyen ambülansla Acıbadem Maslak hastanesine götürülen 2. kaptan burada ameliyata alındı.

Demirler yüzünden bulunduğu yerden gidemiyor 

Brothers-3 gemisi ise ağır deniz koşullarında yine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma 9 römorkörü tarafından desteklenerek dalgalara karşı tutunmaya devam ediyor.

Gemi, demirlerini alamadığı için bulunduğu yerden ayrılamıyor. Kastanyolalar açılmadığı için demirleri hırça mapasından denize bırakmak da mümkün olmuyor. Tek yol olarak 2523 ton nafta taşıyan tankerin demir zincirlerini kaynakla kesmek görünüyor.

Bakan Yıldırım'dan tam destek

Gerek Kurtarma-9 römorkörünün gerekse KIYEM-1 botunun en ağır denizlere göre inşa edilmiş ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yeni yatırımı olan deniz araçlarından oldukları bildirildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Kurtarma 9 ve Kurtarma 10 römorkörleri ve KIYEM 1-2-3-4 hızlı tahlisiye botları bu yıl hizmete girmişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın denizlerimizde can emniyetinin sağlanması için tam desteğini alan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bu yatırımlarının semeresini bu sabahki kazada bir can kurtararak bir kez daha görmüş oldu.  

Hiç bir deniz aracının yardıma gidemediği, helikopterin havadan hizmet veremediği ağır deniz koşullarında sedece Kurtarma 9 römorkörü ve KIYEM-1 hızlı tahlisiye botunun Karadeniz'e çıkarak gemiye gerekli yardım ve desteği sağlayabildikleri öğrenildi.  

Yaralıyı ağır denizlerde kurtaran ve zor koşullarda görevlerini kendi canlarını düşünmeksizin yerine getiren KIYEM-1 botu kaptanı ve personelini kutlarız. Bu son derece zor operasyonu kimsenin burnu dahi kanamadan sonuçlandırarak önemli bir başarıya imza attıklarını denizciler takdir edeceklerdir. 

 

GEMİ ADI : BROTHERS -3
BAYRAĞI : RUSSIA
IMO NO : 9035369
ÇAĞRI ADI : UCJZ
GEMİ TİPİ : TANKER
GELDİĞİ LİMAN :ROSTOV-NA-DONU, RUSSIA
GİTTİĞİ LİMAN :ALIAGA, TURKEY
BOY : 122,8
EN : 14,8
DRAFT : 3
GRT : 2870
NET : 876
DWT : 3397
YAPIM YILI : 1992
YÜKÜ : NAPHTHA SEE PETROLEUM DISTILLATES N.O.S. 2523 M/T
YAKITI : 75 M/T DO
PERSONEL SAYISI : 13
ACENTE : PALMALI GEMİ HİZMETLERİ ACENTELİK LTD.ŞTİ. (0775)

OLAY YERİ : KİLYOS DEMİR MEVKİİ 

Editör: TE Bilişim