Çandarlı Sahilinde Çevre Faciası

Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde söküm için bekletilen İtalyan bayraklı gemi, şiddetli fırtına yüzünden başka bir gemiyle çarpışınca tanklarında son petrol atıkları denize döküldü. Petrol türevi atıklar yaklaşık 5 kilometre çapındaki bir alana yayıldı. Çandarlı sahillerini siyaha boyayan atıklar çevre faciasına neden oldu. Büyük ihmal sonucu denizi kirleten gemi yetkililerine yönetmeliklere göre en az 500 bin lira cezai müeyyide uygulanacağı belirtildi.

Geçtiğimiz cuma günü, Ağustos 2012'de yurtdışından söküm için getirilen Alba adlı petrol tankeri, şiddetli rüzgar nedeniyle yanında söküm için bekleyen başka bir gemiye çarptı. Kazada, geminin yan bordosunda 3 ile 6 metrelik yarıklar oluştu. İddiaya göre geminin ön ve arka tanklarında bulunan 3.5 ton petrol türevi balçık atık sabah saatlerinde geniş bir alana yayıldı. Atık maddeler Çandarlı sahillerine vurdu. 

Bölge sakinlerinin ihbarı üzerine Dikili Kaymakamlığı çalışma başlatırken, denizde 1 mil açıktan itibaren 3-4 kilometre çapındaki bir alana petrol türevinin yayıldığı görüldü.

500 bin lira ceza

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat, "Alba gemisinden numune aldık. Denize dökülen atıklardan aldığımız numunelerle laboratuvar tahlil sonuçlarını karşılaştıracağız. Aynı atık olduğu ortaya çıkarsa Alba'ya cezai müeyyide uygulanacak" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, uygulanan para cezasının çevreye verilen zararın karşılığı olamayacağını söyledi. Kınay, "Denizin sadece rengi değişmedi, suyun niteliği ve buna bağlı canlıların yaşam alanı da zehirlendi. Yazık ediliyor. Gemi söküm alanında sancılı bir süreç var. Burada önlemler artırılmalı" dedi.

Editör: TE Bilişim