Çandarlı liman bölgesine kurulan ilk sanayi tesisi olarak, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Türkiye'nin rüzgâr kulesi ihtiyacını karşılamak amacıyla iki yıldır yapımı devam eden Ateşçelik fabrikası hizmete açıldı. Teknik eleman ve kalifiye işçi olarak yaklaşık 500 kişinin istihdamının planlandığı tesiste, yüzde 80'i AB ülkelerine gönderilmek üzere enerji, maden ve rafineri sektörüne teknolojik ekipmanlar üretilecek.

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım'ın, "2013'te üretiminizi bekliyoruz." mesajıyla ilk harcını attığı modern tesis, Çandarlı Bölgesi'nin ilk sanayi kuruluşu olarak tarihe adını yazdırdı. 22 bin metrekaresi kapalı, 142 dönüm alana kurulu Ateşçelik rüzgâr kulesi tesisleri, yüzde 65'i dış kaynaklı uzun vadeli kredi kullanılarak 40 milyon TL'ye mal oldu. Sektörün en gelişmiş bilgisayar teknolojili sistemiyle üretilecek yılda 180 kule, Türk ekonomisine 40 milyon Euro girdi ve tasarruf sağlayacak. Diğer üretimlerden ise 20 milyon Euro ihracat geliri elde edilecek. Tesis aynı zamanda bugüne kadar olan dışa bağımlılığı ortadan tamamen kaldıracak ve yerli üretimin bayraktarı olacak. Ateşçelik bu işleviyle de Türkiye'nin adını duyuracak, ithalat dönemini bitirip ihracat hamlesini başlatacak.

Ateşçelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan, tesisle büyük gurur duyduklarını, ülkenin millî gelirine çift yönlü katkıda bulunacaklarını ve bir dizi uluslararası anlaşma için görüşmelerinin sürdüğünü vurguladı. Güldoğan, "Bölgemiz tamamen yeni bir yöne doğru gelişmektedir. Biz de bu değişikliğe, kuvvetli izler bırakarak eşlik etmek istiyoruz. Hedefimiz mühendisliğe yatırım yaparak gelecekte tek başımıza EPC (engineering, procurement, contracting) yüklenicisi olup daha büyük coğrafyada anahtar teslimi proje taleplerine cevap vermek, paralel projelendirmelerle birlikte potansiyel küçük rüzgâr türbinleri taleplerini karşılamak, sonuç itibarıyla imkânlarımız ve inancımızla gücümüzü kullanarak küresel bir oyuncu olmaktır. Bunun da sözünü bugünden veriyoruz." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim