Çanakkale'nin altına dinamit döşenmiş!

Çanakkale Savaşları'na katılan Avustralyalı gazeteci Charles Bean, kaleme aldığı''The Story of Anzac'' adlı kitapta, Çanakkale Savaşları'na katılan Anzak askerlerinin yarımadayı boşalttıkları sırada kazdıkları tünellere döşediği 11,5 ton dinamitin, yerin 5 ile 15 metre altında hâlâ durduğunu iddia etti.

Gazeteci Bean'in Avustralya hükümetinin isteği üzerine kaleme aldığı "The Story of Anzac'' adlı kitabın, ilk baskısı 1924 yılında yapıldı. Arıburnu'nda yapılan kara savaşlarında Mehmetçik'in savunması karşısında daha fazla ilerleyemeyeceklerini anlayan Avustralya ve Yeni Zelanda (Anzak) askerleri, yarımadayı kayıpsız boşaltmak için oldukça sistemli bir plan hazırladı. Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeden önce Türk askerlerinin bulunduğu siperlere doğru açtıkları çok sayıdaki tünele, Mehmetçik'in baskın yapma ihtimali sebebiyle 15 ton dinamit yerleştiren Anzaklar, 20 Aralık 1915 tarihinde Cesaret Tepe'deki 3,5 ton dinamiti patlattı. Kitaptaki iddiaya göre, savaştan sonra Gelibolu Yarımadası'nda 4 ayrı bölgedeki tünellere yerleştirilen 11,5 ton dinamit hâlâ duruyor.

Gelibolu Yarımadası Tarih Danışma Kurulu Başkanı Kenan Çelik, iddiaları doğruluyor. 11,5 ton dinamitin ilk günkü gibi yerinde durduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "Gelibolu turizme açıldığı ve yeni bir yol yapımı planlandığı için dinamitlerin bulunduğu bölgeler temizlenmeli. Dinamitler, yerin 5 ile 15 metre altında.'' Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu Yarımadası'nda savaştan kalma dinamit olduğu yolunda kendisine bir bilgi gelmediğini, ayrıca bölgede yeni yol yapımıyla ilgili proje bulunmadığını belirtti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim