Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün projesi ile Çanakkale Boğazı'ndaki su kirliliği araştırılacak.

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Önder Ayyıldız, koliform organizmaların sadece yüzeysel sularda oluşan mikrobik kirliliklerin göstergesi olmadığını karbon, nitrit, nitrat ve fosfat içerikli pek çok biyolojik kökenli kirliliği de ortaya çıkardığını söyledi.
 
Ayyıldız, ''kıyı deniz sularında meydana gelen koliform kirliliği, balıkçılık ve turizm sektörleri başta olmak üzere yerel bölge ekonomilerinde ciddi kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizin büyük yerleşim merkezlerini çevreleyen kıyı suları ciddi koliform kirliliğinin tehdidi altındadır'' dedi.
   
Çanakkale Boğazı'nda, kıyı deniz kirliliğinin daha ileri boyutlara taşınmadan acil tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine değinen Ayyıldız, koliform kirliliğinin kıyı deniz sularına çok çeşitli yollardan ulaştığını da anlattı:
 
"Kanalizasyon yoluyla atık su deşarjları, yağmur drenaj suları, fosseptik çukurları, denizaltı sedimantasyon karışımı, kıyı dinlenme tesisleri ve vahşi hayvan atıkları kıyı sularında koliform kirliliğinin artmasına neden olan başlıca önemli kaynaklardır.'' 
   
Ayyıldız, boğazda zaman zaman görülen tanker kazaları ile petrol-zararlı atık sızıntılarının bölgedeki deniz kirliliği için önemli risk faktörleri olarak görüldüğünü de vurguladı.
   
Ayyıldız, ''Çanakkale Boğazı kıyı sularında koliform kirliliğine neden olabilecek en az dört veya beş farklı kirlilik kaynağı söz konusudur. Sözü edilen bu kaynaklardan hangisinin veya hangilerinin koliform kirliliğine en fazla katkıyı sağladığı ise cevaplanması gereken önemli bir sorudur. Proje, bu kirletici kaynakların tam olarak tanımlanması ve kontrol altına alınmasına ışık tutacaktır'' dedi.
 
Araştırmaya bölüm elemanları araştırma görevlisi Edip Avşar, uzman Serkan Özden ile Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akbulut, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nden Dr. Cafer Türkmen de katılacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim