Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakan İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri çelenk koydu. Bu sırada, Oruçreis Fırkateyni'nden 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından heyet, alandan ayrıldı.

Öte yandan, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri de anıta karanfil bırakıp, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Törenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile bir grup milletvekili anıta partilerinin çelengini bıraktı.

Törenden notlar

18 Mart Stadı'ndaki törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bazı milletvekilleri ile Çanakkale savaşlarına katılan şehit ve gazilerin torunları, çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kutlama mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlayıp kürsüden indikten sonra, ellerinde Türk bayrakları bulunan bir öğrenci grubunun oluşturduğu koridordan geçerek, protokoldeki yerini aldı.

Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Bölüğü'nün de gösteri sunduğu tören, öğrencilerin, askerlerin ve gazilerin resmi geçidiyle sona erdi. Törende, Doğu Türkistanlı 5 yaşındaki Mücahit Kaşkarlı isimli çocuk ''Çanakkale Şehitlerine'' şiirini, Onur Halit Gürsel de ''Her şey yanıp kül oldu'' adlı şiiri okudu.

Öte yandan Mücahit Kaşkarlı şiiri okumasının ardından ''Sayın Başbakanımı öpebilir miyim?'' dedi. Daha sonra Kaşkarlı korumalar tarafından Erdoğan'ın bulunduğu protokol bölümüne getirildi. Başbakan Erdoğan, bir süre sohbet ettiği Kaşkarlı'ya oyuncak verdi ve ilettiği notu aldı.

 

Editör: TE Bilişim