Çanakkale Zaferi'ni ilk günkü coşkuyla kutladık

Dünyanın en büyük kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale savaşlarının 100'üncü yılında coşku, gurur ve hüzün bir aradaydı.

ÇANAKKALE’de 18 Mart Stadyumu’na gelen askerler, tribünlerdeki vatandaşlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. ‘Çanakkale Geçilmez’ marşının ardından duyulan Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü coşkuyla karşılandı.

Türkiye’nin 81 ilinden gelen şehit yakınları da kendilerine ayrılan özel bölümden kutlamaları izledi.Protokolde Anzak subaylarının da aralarında bulunduğu yabancı askeri temsilciler de yer aldı. Soysal paylaşım sitelerinde örgütlenen çok sayıda Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi de Gelibolu Yarımadası’na geldi.

Yaklaşık 5 bin genç, sabahın erken saatlerinde Çanakkale Savaşları’nda 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in karargah olarak kullandığı ve evinin de bulunduğu Bigalı köyünde toplandı. Atatürk’ün evini ziyaret eden TGB üyeleri, “Çanakkale millete yasaklanamaz”, “Atatürk gençliği görev başında”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “100 yıl geçse de geçilmez Çanakkale”, “Çılgın Türkler yasakları çiğniyor”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” ve “Kahrolsun İngiliz emperyalizmi” sloganlarını attı. Köy meydanında Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni hep bir ağızdan söyleyen grup, daha sonra şehitler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Etkinliğe Türkiye Liseler Birliği (TLB), Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği de destek verdi. Tokatlı Onbeşliler’i temsilen asker kıyafeti giyen gençler, Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı top mermisinin maketini taşıyan grubun peşinden sloganlar eşliğinde 57’nci Alay’a yürüyüşe geçti.

Çanakkale Zaferi Denizin Altında Kutlandı

Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından 'Çanakkale Geçilmez' sözüyle ölümsüzleşen Çanakkale Deniz Zaferi 100. Yılı ve Şehitler Günü anısına, su altı dalışı etkinliği düzenlendi. Yüksekokul öğrencilerinin 16 derece sıcaklıkta ve 10 Metre derinliğe gerçekleştirdikleri dalışla, Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale şehitleri anıldı.

Dalış sırasında, üzerinde Atatürk resmi bulunan Türk bayrağı açan öğrenciler, bu anları kameralarla kaydederek ölümsüzleştirdi.

Törenlere ilgi gösteren binlerce yurttaş Türk bayraklarıyla alanı kırmızı beyaza boyadı Asrın kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale toprakları 100'üncü kez zafer coşkusu ve şehitlerin ardından yaşanan hüzne tanıklık etti.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü kutlamaları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri, Türk milleti için atan tüm kalpleri birleştirdi. Törenlere  Avustralya ve Yeni Zelanda'dan askeri yetkililer ile yabancı davetliler de katıldı. Çanakkale'de sabah saatlerinde başlayan törenlerde ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ve vatandaşlar katıldı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü için yapılan ikinci tören ise 18 Mart Stadyumu'nda gerçekleşti.

Törene, ilk törende yer alanlarla birlikte, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Avustralya, Yeni Zelanda askeri temsilcileri ve yabancı askeri temsilciler katıldı. Türkiye'nin 81 ilinden gelen şehit yakınları da kendilerine sahada ayrılan özel bölümde töreni izledi.

TRİBÜNLER DOLDU:

Öncesinde, stadyumdaki futbol sahasının ortasına kurulu platformdaki dev ekrandan Çanakkale'yi tanınan film gösterildi. Tören alanına gelen askerler, 13 bin kişi kapasiteli tribünleri dolduran ve ellerindeki bayrakları sallayan vatandaşlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Törende, bugünün askeri birliklerinin yanı sıra Çanakkale Savaşı sırasında kullanılan üniformaları giyen askerler ile sağlık ekipleri de alanda yerini aldı. Bunun yanı sıra Mevlevilerden öğrencilere, gazi dernekleri üyelerine, halkoyunları ekiplerine kadar birçok kesim kutlama programına renk kattı.

Öğrenciler çimlerin üzerine büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posteri açtı. Stadyumun çeşitli yerlerine, "Al bayrağa rengini verenler sizlere minnettarız", "Şehitlerimizle şanlanan, Akif'imizle taçlanan, Çanakkalemize hoş geldiniz", "Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, sana aguşunu açmış duruyor peygamber", "100 yıl önce pak alınlarıyla şehit olanların, alnı ak torunlarıyız", "Bir hilal uğruna şehadetle kucaklaştılar", "Birlikte son namazlarını kılarken, onlar geri dönmeyi asla düşünmediler" yazılı pankartlar asıldı.

 

SON GAZİYİ UNUTMADILAR:

Son Çanakkale gazisi olarak, 1994 yılında, 110 yaşında yaşamını yitiren Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, babasının kıyafetleriyle törenlere katıldı. Şehitlikte elinden tuttuğu küçük kız çocuğuyla birlikte heykeli dikilen Hüseyin Kaçmaz'ın torununun kızı Eylül Büşra Yurter de büyük dedesinin hatırasını yad etti.

Turgut Kaçmaz, "Babam dedelerimiz, yüzyıl önce bu vatan, bu bayrak için Çanakkale'de savaşmışlar. Babam yaralı dönüp Gazi olmuştu. Bugün törenlere katılarak büyük bir gurur yaşıyoruz" dedi.

ALTIN MADALYA TAKILDI:

1994 yılında, 253 bin şehit adına, TBMM tarafından çıkarılan 3972 Sayılı Kanun'la, Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale geçilmez' yazılı altın madalya Vali Çınar, Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan ve Belediye Başkanı Gökhan tarafından Türk bayrağına takıldı. Ardından altın madalyalı bayrak, saygı duruşu sonrasında, Boğaz Komutanlığı bandosunun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Protokol konuşmalarıyla devam eden programda, halk oyunları ve Genelkurmay Başkanlığı mehter takımının gösterisinden sonra resmi geçit töreni yapıldı. Resmi geçite şehit yakınları da katıldı.

DUYGUSAL ANMA

Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Şehitler Abidesi'ndeki anma törenleri ise büyük bir hüzne sahne oldu. Bu törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları da yer aldı. 1200'e yakın kişinin katıldığı tören saygı duruşu ve şehitler için saygı atışı ile başladı. Saygı duruşu sırasında gaziler de selam durdu. Protokol konuşmalarının ardından Çanakkale Boğazı'nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait gemi ve denizaltılar geçiş yaptı. Gemilerde görevli askerler, şehitlerin anısına çimavira selamı vererek, top atışı yaptı. Milli gemilerin yanı sıra Nusret mayın gemisi de geçitte yer aldı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı deniz karakol uçaklarıyla helikopterler grup halinde geçiş yaptı. İlk milli helikopter Atak da geçitin sonunda dikkati çekti.

TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ

Başbakan Davutoğlu, gemilerin geçişi sırasında Orgeneral Necdet Özel'den teknik donanımı ve faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi Türk Yıldızları, 2015 yılının ilk gösterisini Çanakkale Boğazı'nda sundu. 6 jet uçağının birlikte gerçekleştirdiği gösteri büyük beğeni topladı. Gökyüzünde kırmızı beyaz dumanlarla desenler çizen jet uçaklarının gösterisini Başbakan Davutoğlu ve eşi de heyecanla izleyip alkışladı. Gösterinin tamamlanmasının ardından protokol üyeleri, şehitliğe giderek Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le birlikte Kur'an-ı Kerim okuyarak dua etti. Davutoğlu, şehitlik ziyareti sırasında "Davut oğlu Ahmet" isimli bir mezarı da ziyaret etti. Konya Bozkır nüfusuna kayıtlı olan şehidin mezarına karanfil bıraktı. Başbakanlığa ait helikopterle alandan ayrılan Davutoğlu, Özhan Eren'in yönetmenliğini üstlendiği "Son Mektup" filminin galasına katıldı.

Editör: TE Bilişim