Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Çanakkale Zaferi'nin 96. Yıldönümü Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nce düzenlenen Prof. Dr. Hüsnü ERKAN’ın başkanlığındaki panel ile anıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 96. Yıldönümü'nün kutlanması amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün düzenlediği Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü ERKAN’ın başkanlığında "Çanakkale 1915'den Türkiye Cumhuriyeti’ne" konulu panel gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün ortak katkılarıyla düzenlenen panele Buca Belediye Başkan Yardımcısı Ali YAŞAR, Maltepe Askeri Lisesi Öğretmenleri Albay Metin ANAHTARCIOĞLU ve Yüzbaşı Evrim TOPAK ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Hüsnü ERKAN’ın başkanlığında gerçekleştirilen panele, DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Elemanları Fevzi ÇAKMAK, Gurbet GÖKÖZ, Alev GÖZCÜ, Hasan Taner KERİMOĞLU ve Mithat Kadri VURAL panelist olarak katıldılar.

Panel başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü ERKAN, yeni oluşan olgulara dikkat çekerek, küreselleşen dünyayı bilgi toplumunun gözlüğü ile görmek gerektiğini açıkladı. Çanakkale’nin kurtuluşa giden ilk adım olduğunu belirten Prof. Dr. ERKAN, bilimi ve feni kendine rehber edinen hiçbir devrimin geri dönmesinin mümkün olmadığını, Mustafa Kemal’in 20.yy’ın yetiştirdiği en büyük insan olduğunu belirtti. Dünya görüşümüzü bilim bazlı kurmak zorunda olduğumuzu sözlerine ilave eden Prof. Dr. ERKAN daha sonra panel oturumunu başlattı.
 
“18 Mart’ın Tarihsel Önemi” konulu konuşmalarını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Okutmanı Fevzi ÇAKMAK, Çanakkale Zaferi’nin ülkemizde 1934’den sonra resmi olarak kutlanmaya başlandığını belirtti. Çanakkale savaşındaki kayıplarımıza değinen ÇAKMAK, toplam 250.000 kişiye ulaşan kayıp ve yaralı sayımız içinde şehitlerimizin 57.000 kişi olduğunu belirtti. Bunun yanında 100.000 yaralı, 10.000 kayıp, 64.000 cepheden yayılan hastalığa tutulan insan ve 20.000 hastalıktan kaybettiğimiz insanımız ile birlikte doğrudan etkilenen insan sayımızın 250.000’i bulduğunu söylerken, dolaylı yoldan etkilenen insan sayısının hayli fazla olduğunu sözlerine ekledi. Toplumun 2 asır boyunca yenilgiyi yaşamasından ötürü, Çanakkale’nin beklenilmeyen bir zafer olduğunu belirten ÇAKMAK, Mustafa Kemal’in bu zaferle Türk halkının önüne bir kahraman olarak çıktığını belirtti.

DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Okutmanı Dr. Hasan Taner KERİMOĞLU “Harp Mecmuası’nda Çanakkale Savaşları” konulu konuşmasında, Harp Mecmuası’ndan çeşitli resimler göstererek savaş yıllarını anımsatmaya çalıştı.

DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Okutmanı Mithat Kadri VURAL, “Anzak Birliği’nin oluşmasında Çanakkale’nin Önemi” başlıklı konuşmasında Çanakkale savaşının uluslar doğuran bir savaş olduğunu ve Anzakların da bu uluslardan biri olduğunu vurguladı. Uluslararası basında Çanakkale Savaşlarının en büyük referansının Anzaklar olduğunu belirten VURAL, uluslararası medyada Çanakkale’yi anma gününün 18 Mart değil, 25 Nisan olduğunu belirtti.

DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Okutmanı Gurbet GÖKÖZ  “Atatürk Cesaret ve Liderlik” konulu konuşmalarında Atatürk’ün kişilik  özelliklerinden bahsederek azimli-kararlı kişilik özelliklerinden örnekler verdi. Atatürk’ün Cesur ve ani kararlarla başarıya ulaştığından bahsederken, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençler, cesaretimizi pekiştiren ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve kültürle insanlık faziletinin, vatan sevgisinin, fikir özgürlüğünün en değerli simgesi olacaksınız. Ey yükselen yeni kuşaklar, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“Atatürk ve Onun Yazdıklarında Çanakkale” konulu konuşmalarını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Okutmanı Alev GÖZCÜ, Atatürk’ün kaleme aldığı 2 kitap ile Çanakkale Savaşlarını açıkladı ve çarpışma anlarından önemli noktaları anlattı.

Konuşmaların ardından açılan soru-cevap oturumunun tamamlanması ile panel sonlandırıldı.

 

Editör: TE Bilişim