Kentin merkezinde kaos

Prosedürsüzlük, kuralları delme alışkanlıklarımız yeni bir tartışma yarattı. Çanakkale Gümrük iskelesinde bir yandan trafik komisyonu kararı ile motorlu araçlara trafik yasaklanmışken diğer yandan yük indirme bindirme limanı gibi çalışması bir çelişki olarak değerlendirildi.

Çanakkale’de acentelerin gemi kumanya sevkıyatını Gümrük İskelesi’nden yapması beraberinde çeşitli sıkıntıları da getirdi. İskelenin sadece balıkçıların balık çıkarma işi için tahsis edildiği, iskelenin kamyon, minibüs gibi kumanya araçlarına kapalı olduğu öne sürüldü.

Emniyet Müdürlüğü’nde bir üst düzey yetkili “söz konusu yerin denetimi zabıtaya ait” derken Gestaş Genel Müdürü Hasan Yürükçü “Biz sadece iskeleye yanaşan tekneler ile ilgili yaptırım yetkimiz var” dedi.
Zabıta Müdürü Mustafa Ada ise “Biz burayı sadece balıkçılara tahsis ettiğimiz için iskele girişini trafiğe açtık. Ancak son zamanlarda görüyoruz ki; vinçlerle kumanya sevkıyatı yapılıyor. Acentelerle görüşüp kendilerini uyaracağız. Onların bu işler için kullanacağı yer Kepez İskelesidir” dedi.

Çanakkale’de boğaz geçişi yapan gemilere kumanya hizmeti veren acentelerin balıkçı teknelerine tahsisli kent merkezindeki gümrük iskelesini kullanması beraberinde bir takım tartışmaları getirdi. Ana karaya balık çıkaran teknelerin balıkları çıkarması için şehir merkezinde geçici olarak tahsis edilen gümrük iskelesine sadece balık taşıyan araçların girişine izin verilirken burayı acenteler de kullanmaya kalkınca tepki sesleri artmaya başladı. Yayalara açık bölgeye araç girişi için sadece balıkçılara izin verildiği anımsatılarak acentelerin yayalara ayrılan bölümü kumanya araçları ile işgal etmesine Zabıta Müdürlüğü de tepki gösterdi.

Kim ne dedi?

Emniyet Müdürlüğü’nde bir üst düzey yetkili “söz konusu yerin denetimi zabıtaya ait” derken Gestaş Genel Müdürü Hasan Yürükçü “Biz sadece iskeleye yanaşan tekneler ile ilgili yaptırım yetkimiz var. Tıpkı Kilitbahir Motor iskelesi gibi. Nasıl ki; motor iskelesinden tahliye edilen araçlara karışamıyorsak gümrük iskelesi konusunda da bizim bir yaptırımımız söz konusu değil” dedi.Zabıta Müdürü Mustafa Ada ise şikayet konusuyla ilgili şunları söyledi “Biz bu bölgeyi sadece balıkçılara tahsis ettiğimiz için iskele girişini trafiğe açtık. Ancak son zamanlarda görüyoruz ki; vinçlerle kumanya sevkıyatı yapılıyor. Acentelerle görüşüp kendilerini uyaracağız. Çünkü onların bu işler için kullanacağı yer Kepez İskelesidir. Hatta bu konuda acenteler Kepez’de konuşlanmak üzere arsa dahi satın aldılar. Kilitbahir Motor İskelesine araç giriş çıkışlarının kaldırılması gündemdeyken acentelerin araçlarının burada yükleme yapması çok yanlış. her şeyden önce yayalara ayrılan bölümde 24 saat kumanya sevkıyatı yapmaları doğru değil”

Editör: TE Bilişim