ÇANAKKALE - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale'de anma ve kutlama programları yapılıyor.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile diğer yetkililer Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

Törenlere, 18 Mart Stadı'nda yapılacak etkinliklerle devam edilecek.

TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYETİNE SAHİP ÇIKMA KARARLILIĞI HAYKIRILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale Savaşları'nın sadece Türk tarihi açısından değil dünya tarihi açısından da çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Farklı milletlere mensup insanların karşı karşıya geldiği Çanakkale'nin bugün tüm insanlığa barışın önemi konusunda güçlü mesajlar veren bir abide konumunda olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, mesajını şöyle sürdürdü:

''Çanakkale, milletimiz için de ayrıca bir onur, gurur ve şeref abidesidir. Çanakkale'de kutsal değerleri uğrunda var gücüyle savaşan nesiller, Çanakkale'nin geçilmeyeceğini dünyaya ilan ederken, milletimizin hürriyet, istiklal, vatan ve bayrağına sahip çıkma kararlılığını da haykırmışlardır.

Çanakkale, bu vatanın canı pahasına nasıl korunduğunun, bu ülkenin nasıl kurulduğunun en müşahhas örneklerinden birini oluşturmaktadır.''

BÜYÜK BİR DİRENİŞ DESTANI

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de ''Çanakkale zaferinin, milletin zor koşullar altında, teknoloji ve silah olarak kendinden kat kat üstün düşman kuvvetlerine karşı yazdığı büyük bir direniş destanı'' olduğunu ifade etti.
Şahin, tarihin en şerefli sayfalarını oluşturan bu destanın altında, milletine bağlılık, özgürlük tutkusu, vatan aşkı ve büyük millet olmanın şuurunun yattığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu zaferin simgelerinden Seyit Onbaşı başta olmak üzere tüm kahramanlar, vatan topraklarının çiğnenmemesi için gösterdikleri insanüstü çaba ve fedakarlıklarla, milletimizin hafızasındaki müstesna yerlerini almıştır. Milletimizi, yediden yetmişe tek vücut haline getirten bu onurlu mücadele için cefakar anaların gönderdiği elleri kınalı yavrular, yüreklerindeki vatan sevgisiyle cephelere koşmuş, gül bahçesine girercesine aziz canlarını feda etmişlerdir.

BU MİLLETİN VAROLUŞ İRADESİNİ KIRACAK GÜÇ YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ''Çanakkale'de ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi ve millet olma bilincinin en büyük zenginlik ve güç olduğunu'' bildirdi. 

Kurtuluş Savaşı'na ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Zaferi'nin, tarihte eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu göstermesi bakımından da insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

BAŞBUĞ'UN MESAJI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise mesajında Türk Silahlı Kuvvetlerinin, tarihten gelen sorumluluk duygusu, iyi eğitimli personeli ve güçlü yapısıyla, daha güçlü bir Türkiye için ulusunun hizmetinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Editör: TE Bilişim