Çanakkale'de 'Deniz Zaferi' hazırlıkları

ÇANAKKALE Valisi Hamza Erkal, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’inci yıldönümü törenleri hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi. Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Deniz Polis Evi’nde, beraberindeki vali yardımcıları ve bürokratlar ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’inci yıldönümü törenleri hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi.

Vali Hamza Erkal bu yıl, Gelibolu Yarımadası’nda Şehitler Abidesi’ndeki törenlerin Tarihi Alan Başkanlığı’nın koordinasyonunda, Çanakkale merkezindeki törenlerin ise kendi koordinasyonlarında gerçekleşeceğini söyledi.

Çanakkale Savaşları’nın 101’inci yılına özel projeleri bulunduğunu, ancak maliyet itibariyle bunları karşılayamadıkları sürece gerçekleştirme şanslarının az olduğunu belirten Vali Erkal, "Birkaç görüştüğümüz firma var. Oradan belki kaynağını alabilirsek gerçekleştireceğiz. Alamazsak kendi imkanlarımızla yapmaya çalışacağız. Birinci projemiz hologramik bir yapı. Canlı bir şekilde, karşınızdaymış gibi savaşı veya o zaman orada gerçekleşen olayları canlandıracak bir yapı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu birkaç noktaya konulacak. Bu hologramik yapı, belki lazer gibi bir mekanizmayla geldiğiniz anda hemen karşınıza çıkıp, canlıymış gibi sizlere hitap eden, o anı yaşatan bir yapı programımız var. İkincisi, ışık gösterisi. Müzik eşliğinde Çanakkale Savaşları’nı anlatabilecek bir kompozisyonda planlıyoruz. Üçüncüsü belki de benim için en önemlisi, artık teknoloji çok ilerledi. Yeni gözlükler icat edildi. Bu gözlüklerle artık sanki olayın içindeymişsiniz gibi çekilen filmler veya savaşın canlandırıldığı sahnelerin gözlüklerle izleneceği bir mekan oluşturmaya çalışacağız. İnsanlar buraya gelip savaşı canlıymış, içindeymiş gibi hissedecekler. Bu proje hayata geçerse çok iyi olacak. Özellikle çocuklara o savaşların ne anlam ifade ettiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin burada atıldığını, bütün milletin birliğinin, beraberliğinin orada sergilendiğini anlatabilmek ancak bu elektronik aletlerle mümkün olacak" dedi.

Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ndeki törenleri, mekanın darlığı nedeniyle az sayıda vatandaşın izleyebildiğini hatırlatan Vali Erkal, vatandaşların talebi nedeniyle bu yıl İskele Meydanı’na bir led ekran koyarak canlı yayınla törenleri izlemelerine olanak tanıyacaklarını söyledi. Son günlerde ülkenin sıkıntılı günler yaşadığını da söyleyen Vali Erkal, bu durumun ’Çanakkale Ruhu’yla aşılabileceğini belirtti.
Editör: TE Bilişim