Çanakkale Boğazında Son 5 Gün İçerisinde Üç Gemi Kazası

 Son 5 gün içerisinde Çanakkale Boğazı, 2’si tanker ve 1’i yolcu gemisi olmak üzere 3 geminin kazasına sahne oldu.

 İlk kaza, cumartesi günü Gelibolu Feneri önünde Celestyal Crystal isimli yolcu gemisinin STI Pimlico isimli 30 bin ton petrol ürünü nafta taşıyan tankere çarpmasıyla meydana geldi. İkinci kaza ise dün Nara Burnu önünde dümeni kilitlenen ve amonyum sülfat taşıyan İbrahim Konan isimli tankerin sürüklenerek Eceabat’ın Kilye Koyu’nda karaya oturmasıyla yaşandı. Her 2 kazada da can kaybı olmazken, ardı ardına gelen kazalar Boğazların güvenliği konusunu gündeme getirdi.

‘KAZA NEDENİ DENEYİMSİZ KAPTANLAR’

Kıyı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre; her iki kazada da gemilerde kılavuz kaptan bulunurken, kaza nedeni olarak deneyimsiz kaptanlar gösterildi. Yetkililer, İstanbul ve Çanakkale

Boğazı’ndan yılda 50 bin geminin geçtiğini ve boğaz trafiğinde kazaya neden olabilecek olağanüstü bir artışın söz konusu olmadığını ifade ederken, kazaların teknik yetersizlik ve hatalardan kaynaklandığını belirtti. Kaza istatistiklerinde en büyük oranın personel hatalarından kaynaklandığını ifade eden yetkililer, özellikle 3. dünya ülkelerinden gelen gemilerin standartlarının çok düşük olmasının da kazalarda etken olduğunu dile getirdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Yük İşlem Öğretim Üyesi ve uzun yol kaptanı Mustafa Can da kaptanların kalitesindeki düşüşün bu kazalarda önemli rol oynadığını kaydederek “Bu olaylar, kaptan kalitesinin düşmesine bağlı olarak gelişiyor. Boğazların uluslararası su olması nedeniyle Türkiye’nin de bir yaptırımı yok. Geçiş yapan gemilere pilotajı bile ancak şiddetle tavsiye edebiliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim