Bugün sitemizde yer alan "Canadian Miner Karaya Oturdu" manşetli haberimize, geminin Türkiye'deki söküm işini gerçekleştirecek olan şirketin temsilcisi avukattan açıklama geldi.

Türk Şirketlerinin yurt dışında haksızlığa uğramasını önlemek, bu konuda Türk insanının sahipsiz olmadığını göstermek bizim de var oluş amaçlarımızdandır. Zaten İngilizce web sitemiz dünyanın en çok okunan denizcilik haber sitesi olmak üzere iken, bizim varlığımızın bir bu çıkarların korunması anlamına geleceği aşikardır. Ancak bir başka önemli husus da saygınlığın doğru ve güvenilir haber yaparak korunmasıdır. Biz işte bu dengeler üzerinde habercde objektifliği esas alan yayıncılık yapıyoruz.

Bu bağlamda cevap hakkının da kutsal olduğuna inanarak gelen açıklamayı hiç değiştirmeden yayınlıyoruz.


AÇIKLAMA: HABERLERİN GEMİNİN KARAYA OTURMASI DIŞINDA GERÇEKLE ALAKASI YOK

Bugün bazı web sitelerinde yer alan habere göre Türkiye'ye gelen Canadian Miner adlı geminin karaya oturduğu, milyonlarca dolarlık zarar yarattığı, çevreye ve doğal yaşam bölgelerine zarar verdiği, römorkorun usul ve kaideler uymadığı yönünde haberler yer almıştır.
 
Bu haberlerin geminin karaya oturması dışında doğrulukla hiç bir alakası yoktur. Gemi son derece profesyonel ve tanınmış bir romorkor firması tarafından çekilmiştir. Gemimin çekimi Kanada göller bölgesinden başladığı üzere Kanada makamlarının donanımı tam olamayan bir gemiye ve ya onu çekenrömürkoruna izin vermeyeceği de aşikardır. Kaldıki gemi yola çıkmadam bağımsız otoriteler tarafından defalarca surveye tabii tutulmuştır. Keza römorkor de.
 
Gemi ıssız bir bölgede karaya oturmuştur. Hiç bir şekilde zararlı bir atık içermemektedir. Dolayısıyla gemiden olmayan yakıt veya yağ benzeride çekilmemiştir. O işlemler yola çıkmadan aylar önce tamamlanmıştır. Zaten Kanada makamlarının göller bölgesindeki bir gemiyi yağ ve atıkla bırakmaları olanaksızdır. Gemi karaya oturur oturmaz ise Kanada makamlarnın önemli bir kısmı yardımcı bir tavır gösterse de diğer bir kısmı hiç yardımcı olmayan bir şekilde işleri zorlaştırmakta, profesyonelce davranmamakta, durumdan başka şeyler çıkartmak ister gibi davranmaktadır.
 
Gemi karaya oturur oturmaz son derece profesyonelce denizcilik kaidelerine uygun biçimde müdahale edilmiştir. Römorkor firması da profesyonelce hareket etmiştir. Olay sonrası anında Gemiye yetkili survey çıkartılmıştır. Dalgıçlar dalarak geminin az da olsa olduğu uğradığı hasar videosunu ve resimlernii çekmiş ve gerekli makamlara vermiştir. Gemide herhangi bir kırılma, tekne yapısında bozulma veya ciddi bir yarık da yoktur.
 
Gemi defalarca da kurtarılmaya çalışılmamıştır. Olay olduğu anda romorkor firması kurtarma manvraları yapmıştır. Sonrasında ise gel git zamanları ve Fırtına zamanları nedeniyle profeyonel yerel otoritelerin tavsiyeleri ile nedeniyle gemiye müdahele edecek teknik ekip bekletilmiştir, tamir sonrası da yoluna devam edecektir. Ayrıca Her geminin karaya oturduğu bölge de bir doğal çevredir. Gemiyi bulunduğu yerden çıkartmak üzere tüm çalışmalar yapılmaktadır. Bir off shore şirketine kayıtlı da  olsa da bu gemi Türkiye'ye gelmekte ve Türkiye'de sökülecektir. Bu sayede Türkiye iş gücü kullanılacak, Türk tersaneleri para kazanacaktır. Bu çıkarlar, bu gemiler bizim değil Türkiye'nin dir.

Saygılar sunarız.


Haberimizde ne denilmişti?

OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim