Can Filikaları Tehlike Saçıyor

Paris MOU Ülkeleri tarafından gerçekleştirilen bir araştırma her 5 gemiden 1 inde can filikası talimiyle ilgili eksiklikler bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca filikalarda kullanılan kanca kurtarma donanımlarının bir standardının olmaması da karışıklık yaratıyor.

Lloyds List gazetesinden Richard Meade'in haberine göre, Paris MOU ülkelerinde geçtiğimiz haftalarda can filikalarıyla ilgili özel bir kampanya düzenlendi. Ortaya çıkan ilk sonuçlar, teftiş edilen her beş gemiden birinde can filikası talimleriyle ilgili eksiklikler bulunduğunu, bunlardan çoğunun geminin tutulmasını gerektirecek kadar ciddi olduğunu  gösterdi.

3 ay süren ve Paris MOU Liman Devleti Kontrolüne dahil ülkelerdeki liman devleti kontrolü yetkilileri tarafından yürütülen özel kampanyada can filikası talimlerine yönelik 2136 eksiklik belirlendi. Gerçekleştirilen her sekiz filika taliminden biri müfettişlerce tatminkar bulunmadı.

Benzer şekilde teftiş edilen her sekiz gemiden birisinde can filikasını emniyetli bir şekilde denize indirmek için kullndıkları yöntem  ve talimatlar yanlışlıklar içeriyor.

Paris MOU Genel Sekreteri Richard Shiferli'ye göre sonuçlar şok edici nitelikte, ancak can filikası talimleriyle ve mürettebat eğitimiyle ilgili sorunlar geniş kesimlerce bilindiğinden çok da şaşırtıcı değil.

Schiferli, şunları söylüyor: "Bir filika talimi çeşitli nedenlerle yanlış yapılabilir. Fakat en sıklıkla karşılaşılan sorun, bu filikada görevli mürettebatın ne tür filika fora donanımının bulunduğunu bilmemesidir"

Schiferli'ye göre yapılan teftişler eksikliklerin tamamını ortaya çıkarmamış olabilir. "Biz bu teftişleri ideal koşullar altında yaptık. Limanda ve gündüz vakti yapıldı. Ama gemiyi terketmeniz gereken durumlar çoklukla gece vakti fırtınalı denizler de olur ki bu da aynı şey değil. Bu yüzden filika indirme işini emniyetli yapabilmek için mürettebatı çok iyi eğitmek gerekir" şeklinde görüşlerini açıklıyor. "

Can filikası emniyet merkezlerinde süren sorun ise filika kanca fora donanımlarında bir standardizasyona gidilememesi. Gard'ın kıdemli teknik danışmanı Alf Martin Sandberg'e göre, can filikası üreticilerinin kendilerine göre filika fora donanımı yapması sonucu 80 farklı kanca fora mekanizması ortaya çıkmış. Pek çok eğitim kuruluşunun bir ya da iki kanca foıra mekanizmasını eğitimlerde göstermekte olmasına rağmen gemi mürettebatının pek çoğu karada bu eğitimi almadan gemiye gidiyor.

Schiferli, bu konuda şunları söylüyor: "Mürettebatın bütün değişik tiplerin hepsine aşina olmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden yeni bir gemiye gittiklerinde bu aşinalığı orada kazanmaları hayati önem taşımaktadır"

Ancak, meydana gelen birçok ölümlü filika talimi kazasından sonra, endüstri uzmanları filika talimlerinde mürettebatın her zaman filika içerisine bindirilmesi gerekmediğinin anlaşılıp anlaşılmadığından emin değiller. Bazı durumlarda emniyet kaygıları yüzünden filika talimleri tamamen ihmal de edilebiliyor.

Sandberg, "Yapılan Paris MOU denetimleri sonuçlarına şaşırmadım çünkü pek çok kazada biz mürettebatın yüklü filikayı nasıl fora edecekleri konusunda yeterince eğitilmemiş olduklarını görmüştük" şeklinde görüşlerini açıklıyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü ciddi sorunların olduğunun farkında, bu nedenle IMO'da daha ileri emniyet özelliklerine sahip yeni kanca dizaynları geliştiriliyor.  Bu yeni kanca sistemlerinin ne zaman uygulamaya gireceği konusunda ise henüz bir takvim mevcut değil.

Bir ara çözüm olarak ise IMO kazaların önlenmesi açısından  filikanın düşmesini önleyici bosaların kullanılmasını tavsiye ediyor. En az iki farklı olayda kanca kurtarma donanımının çalışmadığında bu bosaların ciddi yaralanmaları önlediği görüldü.

 

Editör: TE Bilişim