Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Camialtı Tersanesi’ni kapatıyor. TDİ Yönetim Kurulu 4 Ocak 2013 günü Tersane’nin zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Gemi mühendisleri Odası eski Başkanı Tansel Timur, bu kararın arkasında Galataport projesi olabileceği uyarısında bulundu.
 
Zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmasına karar verilen Tersane, sadece gemi inşa ve onarımını yapmıyordu. Aynı zamanda uzun yıllar gemi adamı yetiştiren bir okul da tersanenin içinde mevcuttu.

Türk Tersaneciliğinin okulu olarak bilinen tersane, Galata Köprüsünün inşaatı sırasında hiç üretim yapamadı.

CAMİALTI TERSANESİ

Seyr-ü Sefain İdaresi'nin fabrikaları,  1925-1926 yıllarına kadar İstanbul Fener'deki Sadi Bey Kızağında ve atölyelerinde çalışmaktaydı. O yıllarda Deniz Kuvvetleri Kumandanlığı'na ait olan bugünkü Camialtı Tersanesi'nin bulunduğu yerin bir kısmına taşınan İdare'nin fabrikaları, 1932 yılına kadar burada kalarak çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra, Haliç Tersanesi  Fabrika ve Havuz İşletmesine bağlı olarak  "Yeni Atölye" adıyla çalıştı.
 
1953 yılının Ocak ayında  "Camialtı Tersanesi" adını  alarak, her türden makineli,  makinesiz deniz araçlarının  yeni yapımı, bakımı ve onarımını  yapabilecek biçimde  modernleştirildi. Modernleşen  makine,  elektrik, marangoz, inşaiye  ve  dökümhane atölyeleri  takviye de edilerek yeni yapım tersanesi haline getirildi.
 
Camialtı Tersanesi, 01 Mart 1952'de kurulan Denizcilik Bankası T.A.O.'ya bağlandı.
 
1984 yılında yürürlüğe giren Kamu İktisadi Teşebbüslerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili 233 sayılı KHK gereği Denizcilik Bankası T.A.O. ismi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi.
 
Yaklaşık bir yıl süre ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine devam eden Tersane, 1985 yılından itibaren ayrı bir Genel Müdürlük olarak kurulan Türkiye Gemi Sanayii A.Ş. ‘ye bağlandı.
 
15 Mayıs 2002 tarihine kadar Türkiye Gemi Sanayii A.Ş.'ye bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Camialtı Tersanesi,  bu tarihten  itibaren faaliyetlerine Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. bünyesinde devam etmekteydi.

TDİ Yönetim Kurulu 4 Ocak 2013 günü Tersane’nin zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

CAMİALTI TERSANESİYLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİLER :

Alan: 72.000m²
 Rıhtım Boyu: 400m.
 Kızak Ölçüleri: 1 No'lu Kızak: 91,7 * 16,5m.
 2 No'lu Kızak: 140 * 24m.
 Çelik İşleme Kapasitesi: 5934 Ton/Yıl
 Gemi İnşaa Kapasitesi: 20800 DWT/Yıl
 Max. Tonajlı Gemi: 18000 DWT.
 Daha önce İnşa Edilen Gemi Tipleri: Yolcu ve Araç Feribotu, Konteyner Gemisi, Tanker, Çok Maksatlı Yük Gemisi, RO-RO, Arabalı Vapur.

Editör: TE Bilişim