İMEAK DTO aylık olağan toplantısı Ulaştırma bakanının katılımı olacağı için geç başladı. Oda başkanı Metin Kalkavan’ın oda faaliyetleri ve Piri Reis üniversitesi açılışı ile ilgili bilgiler vererek, Çetin Taşkent’in ise mali açıklamalarını yaparak başlayan gündem Salih Zeki Çakır’ın söz alarak Piri Reis Üniversitesi ile ilgili görüşlerini aktarması ile devam etti.

Eğitim deyince akan sular durur buna bende katılıyorum diyen Salih Zeki Çakır sözlerini şöyle sürdürdü; ”Hatırlayacaksınız Ağustos ayında da yine bu konu gündeme gelmişti ve yaptığım konuşmada Piri Reis Üniversitesinin sektörümüz için değerimizin geneli için bütünü için neye yarayacağı ile ilgili bir fayda maliyet analizinin yapılmasını bir çalışma gurubunun oluşturulmasını önermiştim. Sayın Başkan yaptığı konuşmada söylediği sözlerine ve eğitim denince akan sular durur makalesi ne bende katılıyorum. Eğitime hizmet ülkeye hizmettir. Bunun için ne yapılsa azdır. Daha fazlası yapılması gerekir belki de.

Eğitim deyince bir ilizyon oluşuyor..

Fakat buna vurgu yapılırken uzun yıllardır sektörümüzde hatta kendi hesabıma da bir ilizyon oluşuyor. Bir tabu gibi , tartışılmayan bir husus gibi algı oluşuyor, ortaya çıkıyor. Sektörümüzün ciddi anlamda kaynakları, pek çoğumuzun onayı ile TÜDEV vakfına aktarılmaktadır. Buraya kadar normal. Sadece üyelerimizin kaynaklarının TÜDEV’e aktarıldığını biliyoruz ama ondan sonrası ile ilgili bir bilgi sahibi olamıyoruz. Benim önerim şuydu; Böyle bir ilizyon oluşturmaktansa konu tartışmaya açılır, Piri Reis Üniversitesinin TÜDEV tarafından finanse edilen Piri Reis Üniversitesinin Deniz Ticaret Odamızla olan organik bağı sorgulanır.

TOB’un üniversitesi var. İstanbul Ticaret Odası’nın üniversitesi var. Önümüzde olumlu örnekler var.

TOB’un üniversitesi var. İstanbul Ticaret Odası’nın üniversitesi var. Bu üniversiteler bu odaların kurduğu, bildiği kendi vakıfları üzerinden yönetilmektedir. Burada ben kesinlikle bir art niyet düşünmüyorum düşünmekte istemiyorum. Zamanında böyle uygun görülmüş, bizim sektörümüzün kaynakları TÜDEV’e , TÜDEV’de bu üniversiteyi inşa etmekte. Magazin ekleri yetmez Bu organik bağın yerine getirilmesi, olumlu örnekte olduğu gibi ortaya konulmasının sektörümüz açısından çok daha faydalı olacağını düşünmekteyim. Bunun için yönetimin buna yönelik ne tür bir tedbir düşündüğünü bilmek istiyorum. Geçen ağustosta komisyonda söyledim

Piri Reis Üniversitesine bizim üniversitemiz demeyi istiyorum.

Piri Reis Üniversitesine bizim üniversitemiz demeyi istiyorum. Ama bunun için bu resimler yetmez. Magazin ekleri ilaveleri çıkartmak yetmez. TÜDEV’i Deniz Ticaret Odasının uzantısı haline getirelim Sayın başkanın iyi niyetli önerisi ile TÜDEV’de tüzük değişikliği yapıp meclis üyelerinin TÜDEV’e üye yapılması da bir aşamadır teşekkür ederim yaklaşımına ama bunun da yeterli olmayacağını düşünüyorum. Bunun bir tartışmaya açılıp yanlış varsa ortaya çıkarılıp, -belki de tartıştığımız zaman hiçbir yanlış oladığını da göreceğiz-yani bunu muahakkak tartışalım diyorum. Yani TÜDEV’i Deniz Ticaret Odasının uzantısı haline getirelim diye söylüyorum, teklif ediyorum.”

Yaklaşık 15 senedir yönetim kurulunda görev yapıyorum diyerek söz alan Süalp Ürkmez "TÜDEV Piri Reis Üniversitesinin kurucusu , buradaki hazirun TÜDEV’in mütevevlliğine neden başvurmuyor peki Salih Kaptan siz mütevelli heyetine girmekle ilgileniyor musunuz?" Diye sorarak çok az kişiyle mütevelli heyeti olarak toplanıldığını belirtti.

Salih Kaptan yürüme mesafesinde

Salih Zeki Çakır’ın Piri Reis Üniversitesi ile ilgili önerilerinden sonra Başkan Metin Kalkavan konu ile ilgili açıklamalar yapmak üzere söz alarak’ Salih kaptanla işyerimiz yürüme mesafesinde gönül isterdiki bir gün sorsa ne yapıyorsunuz diyerek ama o bunu istemiyor çıkıyor soruyor. Yazanda yazıyor aynı şeyleri.Aynı üslupta yazan yazıyor ne kaçırıyorsunuz ne saklıyorsunuz diye. Hakikaten bazen bizde mi gariplik var yoksa dışarda mı onu ayırt edemiyorum. Bu öyle bir yatırım ki bunun fayda maliyet analizi yapılamaz Diyelim yaptınız ve negatif oldu neyle karşılaştıracağız yeni yatırım mı yapıyoruz.İnsanın bedelinı söyleyin yetişmiş bir tane insanın bedelini söyleyin? Faydayı yatırımcı olarak mı hesaplıyorsunuz ben ülkeme geri dönmesini istiyorum.

İnsana yatırımın fayda hanesine herşeyi yazarım

Biz şov yapmıyoruz biz öğretim yılı açılışına mütevelli heyeti olarak katıldık. Baktığınızda piri reis meclis komisyonuna havale ederiz meraklı olan gelir TÜDEV mütevelli heyeti toplantısına ne yapıldığını dinler. Orada detaylı olarak anlatılıyor.Biz devletin üzerinden yük alıyoruz. 1093 talebeye ulaştık. İstihdam da sağlıyoruz ve bunları da odanın kaynakları ile yapıyoruz. Öğrenmek isteyen gelir bilir. Defalarca söyledik gelin altın verin de vakıf kurulsun diye zamanında söyledik bunu bilen biliyor.Odaya yük olmasın diye zamanında bir vakıf kurduk. Diğer odalarla karşılaştırmayın. Bizim öyle bir kaynağımız yoktu okul kuracak kadar. Tamamı armatörlerden tonaj başına verdiği paralarla karşılanmıştı zamanında‘ dedi.

Piri Reisin anlatılacağı yer TÜDEV

TÜDEV mütevelli heyeti olma konusunda bilgiler veren Kalkavan bu işte fayda maliyet analizi yapılmayacağı konusu üzerinde özellikle durarak böyle bir şeyin analizi olmaz insana yatırımın fayda hanesine her şeyi yazarım diyerek, Piri Reisin anlatılacağı yerin TÜDEV olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim