Çakabey gemisi bürokrasiyi bekliyor

Çakabey araştırma gemisinin yapım işinin “basit” bir bürokratik işlem nedeniyle 6 aylık gecikmeye uğradığı belirtildi

İZMİR - Türkiye’de deniz araştırmalarında kullanılmak üzere yapılması planlanan Çakabey araştırma gemisinin inşasının bürokratik bir işlem nedeniyle 6 aylık gecikmeye uğradığı bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, enstitüleri bünyesinde bulunan Koca Piri Reis Gemisi’nin özellikle açık denizlerde araştırma için uygun bir gemi olmadığını, o yüzden yeni bir araştırma gemisinin inşası için çalıştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Çifçi, yeni geminin Piri Reis’in iki katı büyüklüğünde olacağını, çift gövdeli yapılması düşünülen Çakabey’in katamaran tipinde çift gövdeli, 60 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğinde inşa edileceğini kaydetti. Çakabey gemisinin yeni bilimsel çalışmalar için gerekli olduğunu ancak bürokratik engellere takıldıklarını belirten Prof. Dr. Çifçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

OKYANUSLARDA BİLE ÇALIŞMA İMKANI OLACAK

"Piri Reis tamamen deniz araştırmaları için tasarlanması rağmen açık denizlere uygun bir gemi değil. Çakabey, Türkiye’nin denizlerdeki etki sahasını 7-8 bin millere çıkaracak. Okyanuslarda bile çalışma imkanımız olacak. Bütün uzmanlarıyla, bu projeyle 1,5 yıldır meşgulüz. Proje Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylandı ve desteklendi. Geçen yıl iki kere ihalesi yapıldı. Çakabey araştırma gemisinin yapım işi basit bürokratik bir işlem nedeniyle 6 aylık gecikmeye uğradı. Bu sorun ortadan kaldırıldığında, proje hayata geçecek ve Çakabey, 2 yıl sonra Türkiye’ye kazandırılacak."

Çakabey’in özellikli bir gemi olması ve tersanelerdeki doluluk yüzünden Türk tersanelerinden ihaleye katılım olmadığını anlatan Prof. Dr. Çifçi "Çin’de, içinde 65 tersane barındıran devlet tersanesindeki bir grup, geminin yapım işine talip oldu ve ihaleyi aldı. Ancak Çakabey için ayrılan paranın, kullanılmayan 6.1 kaleminden, 6.4 kalemine aktarılması gerekiyor. Bu bürokratik engelin kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

"ÇAKABEY, ÜLKEYE DÖVİZ KAZANDIRACAK"

Türkiye’ye dışarıdan pek çok yabancı araştırma gemileri geldiğini, ülkede böyle bir araştırma gemisinin eksikliğinin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Çifçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çakabey, ülkeye döviz kazandıracak. Boru hatlarında, petrol aramalarında kullanılacak. Türkiye’nin birden fazla araştırma gemisine ihtiyacı var. Filoya ihtiyaç var. Çünkü gitmediğiniz, araştırmadığınız deniz sizin değildir. Sadece askeri gemilerin varlığı yeterli değil, üniversitelere ait araştırma gemileriyle araştırma yapılması gerekmektedir."

Prof. Dr. Çifçi, Türkiye’nin etki sahasını okyanuslara taşıyacak Çakabey’in, petrol ve doğal gaz araştırmacılığında ülkeye önemli katkılarının olacağını sözlerine ekledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim