"Buzulların Erimesi Yararlı Olabilir"

İngiliz bilim adamları buzulların erimesi ile ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. İddiaya göre sanılanın aksine eriyen buzullar küresel ısınmaya karşı insanlığı koruyor. İngiltere'nin Leeds Üniversitesi bilim adamları, tüm dünya genelinde küresel ısınmanın sembolü haline gelen eriyen buzullar aslında sanıldığı gibi gidişatı olumsuz yönde tetiklemiyor.

Bu ilginç tezin öncülerinden Profesör Rob Raiswell'e göre, buzulların tabanlarından ciddi oranda demir parçacıkları eriyerek okyanus suyu ile karışıyor. Akıntılar ile yüzeye yaklaşan parçacıklar taze yosunlarla karışarak su yüzeyine ulaşıyor. Oluşan bu karışım da, havadaki karbondioksiti emerek fotosentez yolu ile oksijen üretiyor.

Ayrıca demir parçacıkları emdikleri karbondioksiti çekip yosunlardan ayırarak okyanusun dibine indiriyor ve suyun altında muhafaza ettiği zararlı karbondioksitin bir daha yeryüzüne yayılmasını engelliyor. Ancak Profesör Raiswell uyarıda bulunarak, ekosistemin karmaşık yapısı nedeniyle bunun etkilerinin kesin olarak bilinemeyeceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim