Büyükşehir Belediyesinden Yağmur Bombası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ABD'den kiraladığı uçakla ilk yağmur bombası denemesini çarşamba günü gerçekleştirdi. Yetkililer, yağmur bombasının tohumladığı bulutlardan baraj havzalarına yağış indiğini ve bunun olumlu sonuçlarının alındığını açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 14 yıl aradan sonra yeniden uygulamaya koyduğu tohumlama çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
"Olumlu sonuçları barajlardaki su miktarının az da olsa artmasından görebiliyoruz. Doluluk oranındaki artış çok az gibi gözükebilir ancak, kente verilen suyu da hesaba kattığımızda denemenin başarılı olduğunu söyleyebiliriz."

İzin alınamadı!
Tohumlamanın cuma günü de yapılmak istendiği ancak bulutların ince olması nedeniyle denemeden vazgeçildiği belirtildi.
Uçak ve ekibinin ABD'den 2 ay önce getirilmesine rağmen tohumlama çalışmalarına geç başlanmasını bürokratik işlemlerin uzamasından kaynaklandığını belirten yetkililer, "Bulutları tohumlayan gümüş iyodür bir patlamayla bulutların içine atılıyor. Bu anlamda ateşli bir silah olarak kabul edildiği için Ankara'dan izin almak gerekti. Daha sonra bu iznin İstanbul'dan verilebileceği bildirildi. Bu iznin alınması biraz zaman aldı" dedi.

- Resimde, Asya deneme alanı (AT) ve Avrupa deneme alanı (ET) geçici haritaları. Çizgi içine alınmış olan yerler çalışmanın yürütüleceği alanları gösteriyor.

Milliyet

Editör: TE Bilişim