BÜYÜKANIT SERT YAPTI

Türkiye Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dayanağını ve meşruiyetini uluslararası anlaşmalardan alan bir güç olarak, Kıbrıs'ta uluslararası anlaşmalardan doğan hak ve sorumluluklarını korumaya, Kıbrıs Türk halkına karşı tarihi bağlarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye, uluslararası barış anlaşmaları çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adada barışı, Kıbrıs Türk halkının huzur ve güvenini sağlamaya devam edeceğini vurguladı.
     
     Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki temaslarını ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki denetlemelerini tamamlayarak adadan ayrıldı.
     
     Orgeneral Büyükanıt'ı Ercan Havaalanı'nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Aydemir Cülcüoğlu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Yalçın Pehlivanoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yaşar Bal, Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun, Başbakanlık Müsteşarı Eşref Vaiz ve diğer yetkililer uğurladı.
     
     Büyükanıt, Ercan Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta istikrarlı, adil ve kalıcı bir barışın tesisinin güvenlik mülahazalarıyla doğrudan ilişkili olduğuna dikkati çekerek "Adil ve kalıcı özelliklere sahip olmayan bir barışın güvenlik boyutunun hassas ve kırılgan olacağını da ifade edebilirim. Adil ve sürdürülebilir bir barışın temini ancak eşitler arasında mümkün olabileceğinin teslim edilmesi ve çözüme engel olan ve buna rağmen uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Avrupa Birliği'ne tam üye yapılan Rum Yönetimi'nin şantajlarına da daha fazla boyun eğilmeyerek, çözüm yönünde gerçekçi ve adil açılımlar yapmaya ve bu iradeyi göstermeye gerek duyulmaktadır" dedi.
     
     GÜVENLİK DUYGUSUNUN ÖNEMİ
     
     "Unutulmamalıdır ki güvenlik konusu her şeyden önce duygusal bir algılama sorunudur. Güven duygusunun güvensizlik duygusu haline dönüşmesi geçmişte yaşananlarla doğrudan ilişkilidir. Tabii ki geçmişe saplanıp kalmayacağız ama geçmişte yaşananları da ders olarak almak durumundayız.
     
     Geçmişte yaşananlar Türk milletinde ve Kıbrıs Türk halkında geleceğe güvenle bakma açısından çok ciddi soru işaretleri doğurmuştur" diyen Büyükanıt, referandum öncesinde Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız izolasyonların kaldırılacağı sözü verilmesine rağmen bu konuda somut bir gelişme sağlanamamasının Türk ve Kıbrıs Türk halkı üzerinde ciddi bir hayal kırıklığı ve bunun sonucu olarak da bir güvensizlik duygusu yarattığına dikkati çekti.
     
     Türk Silahlı Kuvvetleri olarak sorunun güvenlik boyutuyla yakından ilgilenmekte olduklarına da işaret eden Orgeneral Büyükanıt sözlerini şöyle sürdürdü:
    Güvenilir Casino Siteleri  "Bir düşünürün ifade ettiği gibi 'Bugünün sorunları dünün çözümleridir'. Duyarlılıkla üzerinde durduğumuz konu bugün çözüm olarak ortaya konan kararların yarın güvenlik sorunu olarak ortaya çıkmamasıdır.
     
     Bunu arzu etmekteyiz. Bu düşüncelerden hareket ettiğimizde Kıbrıs'ın ve Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin güvenlik endişesi duymayacağı bir anlaşmada, adada uluslararası anlaşmalarla sağlanan Türk-Yunan dengesinin bozulmaması 'mutadis-mutandis' anlayışıyla garantörlük haklarımızın zaman içerisinde ortadan kaldırılmaması, Türk kurucu devleti içerisinde ileride çatışmalara kaynak teşkil edecek boyutta heterojen bir yapının ortaya çıkmaması, Annan Planı'nda da yer alan derogasyonların Avrupa Birliği'nin birincil hukuku haline getirilmesi; ki bu hayati derecede önemlidir. Yoksa alındığı sanılan şeyleri zaman içerisinde kaybetmemiz kaçınılmaz olur. Bu nedenle mutlaka birincil hukuk olmalıdır. Ve özetle olası bir planın adil ve kalıcı bir barışı sağlaması önem taşımaktadır."
     
     BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI
     
     Bunların sağlanamaması durumunda ada güvenlik sorununun hep var olacağı uyarısında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt "Geldiğimiz noktada güvenlikleri için canımızı vermeye hazır olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ifade etmek istediğim bir duygum var. Bu güzel halkın birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin çok önem arz ettiğine inanıyorum. Çünkü içinde güçlü olmayan toplumların dışarıda güçlü olması mümkün değildir" dedi.
     
     Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, başta tarihe mal olmuş kişiliği ve devlet adamlığıyla Kıbrıs davasından bir sembol haline gelen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere Türk halkının yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Büyükanıt şöyle konuştu:
     
     "Çeşitli fırsatlarla adada bulunan Türk askeri varlığını konu eden bazı odakların tarihi gerçekler ışığında neden askerin burada bulunduğunu özellikle Kıbrıs Rum kesimine sormaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Tarih toplumsal hafıza kaybına uğrayan toplumların karşılaştıkları kötü sonuçların örnekleriyle doludur."
     Büyükanıt, basın mensuplarının "Rum Yönetimi'nin adadan asker çekilmesiyle ilgili açıklamalarınıza tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
     
     "Bazı tepkiler ve bazı makamların tepkileri olmuş. Ben yaptıkları tenkitleri kesinlikle kabul etmiyorum. Kesinlikle doğru değil. Eğer kendileri referanduma sunulan Annan Planı'nı onaylasalardı Türk askeri varlığı yıllara bağlı olarak 600'e kadar düşecektir. Kıbrıs Rum kesimi bunu arzu etmedi ve anlaşmayı reddetti. Şimdi bu durumda bir barış sağlanamamıştır. Barışın sağlanamadığı bir ortamda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendisine verilen görevde de bir değişiklik olmamıştır.
     
     Dolayısıyla buradaki varlığına devam edecektir. Ancak adil ve kalıcı bir barış olduğu taktirde, bu anlaşmanın hükümlerf bunun sonucu olarak da bir güvine göre, her nasıl olacaksa tabii ki riayet edecektir. Ama Rum kesiminde yapılan tenkitleri doğal bir refleks olarak görüyorum. O kadar da çok önemsemiyorum."
     
     Büyükanıt, "Değerli basın mensupları sizleri vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sevgili halkına birlik ve beraberlik içinde huzur ve güven dolu bir gelecek diliyorum" diyerek basın toplantısını tamamladı.

Kaynak:İHA-İnternethaber

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim