BÜYÜKANIT: MONTRÖ ANLAŞMASI'NA AYKIRI BİR DURUM YOK
 
ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Şu anda Montrö Anlaşması'na aykırı bir durum Karadeniz'de yok, bu kadar basit'' dedi.  

Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki devir teslim töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin, Türk boğazlarından geçen gemilerin Montrö Anlaşması'na uygun olup olmadığı soruları üzerine, şunları söyledi: 

''Bazı kişiler, Montrö Anlaşması'nı okumuyor, ama yazıyor. Allah rızası için okusunlar. Şimdi yığıldı, bilmem ne oldu. Montrö anlaşması harfiyen uygulanıyor. Şu anda Montrö Anlaşması'na aykırı bir durum Karadeniz'de yok, bu kadar basit. Ama öyle bir hava veriliyor ki sanki Montrö Anlaşması yerin dibine girdi. Montrö Anlaşması'ndan memnun olmayanlar yok mu, var. Olmaması mümkün değil, ama Montrö Anlaşması bizim için çok önemli. Karadeniz, bölgenin en sakin denizi, ama karıştırmaya başlıyorlar. 

Ben bunları sempozyumda da anlattım. Çevredeki bütün sorunları Karadeniz'e giydirmeye çalışıyorlar. Dağlık Karabağ'dan Moldovya'ya Ermenistan'a kadar. Onun için Karadeniz konusunda Türkiye'nin çok hassas olması gerekir, Karadeniz'in istikrarının bozulmaması gerekir.''  

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç da ABD gemilerinin boğazlardan geçişinin Montrö Anlaşmasına uygun olduğunu belirterek, ''Geçmeden önce konuyu, en ince ayrıntısına kadar inceledik'' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim