Orgeneral Büyükanıt, Atina'da yayımlanan Katimerini gazetesine verdiği demeçte, Türk-Yunan ilişkileri, kuzey Irak ve Türkiye'nin Avrupa sürecine değindi.

Ege'de gerginliğin azaltılabileceğini ve bunun yollarını araştırdıklarını söyleyen Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin kriz istemediğini, kendisinin tavırlarının da bunu gösterdiğini kaydetti. Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

"2,5 yıl içerisinde üç kez Yunanistan'a geldim. Daha önce böyle bir şey olmuş muydu? Bunun bir anlamı yok mu? Sıkı çalışıyoruz. (Yunanistan Genelkurmay başkanı) Oramiral (Panayotis) Hinofotis ile bu doğrultuda devam edeceğiz. Ancak bu konuda engeller bulunduğunu anlamanız lazım. Adımlar atıyoruz. Ancak tüm engelleri bir anda aşamayız. Önemli adımlar atıyoruz. Unutmayın ki bizler askeriz. Ve askeri sorunları çözerek, politikacılara ilerleyebilmeleri için daha iyi bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Büyük sorunları çözecek olanlar onlardır.

Ancak bir konuya daha değinmek istiyorum. Bu konularda basının da çok büyük gücü vardır. Medyanın gücü. Bazen, medyanın gücünün uçakların ve tankların gücünden daha büyük olduğunu düşünüyorum. Çünkü medya kamuoyu oluşturuyor ve bu da son derece önemlidir."

Gazetenin "Sizce bir Türk-Yunan savaşı mümkün mü?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Orgeneral Büyükanıt, "Hayır, inanıyorum ki hayır" diye konuştu.

KUZEY IRAK

Irak konusundaki bir soru üzerine Orgeneral Büyükanıt, "Irak'a karşı, Irak halkına karşı askeri bir harekatın gerekli olduğunu söylemiyorum. Tabii ki hayır! PKK'ya karşı bir harekattan söz ediyorum. Ve Irak makamlarıyla bir mutabakat olmalı. Ancak benimki askeri bir değerlendirmedir" diye konuştu.

Askeri harekat için siyasi karar gerektiğini de vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, "Biz, kendi rolümüz çerçevesinde hareket ediyoruz ve bunun sınırları içerisinde kalıyoruz" dedi.

TÜRKİYE-AB

Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin Atatürk'e dayandığını çok kez söylediğini de belirten Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğunu, ancak Avrupa'nın da Türkiye'nin bazı hassasiyetlerini dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Gazetenin, Atatürk'ün Elefteros Venizelos ile gerçekleştirdiği yakınlaşmayı "Barış ipoteği" olarak tanımlayan değerlendirmesine katıldığını da söyleyen Orgeneral Büyükanıt, "Tamamen haklısınız. Bu önemli bir vurgulama. Bizim için en iyi örnek budur. Ayrıca bunun büyük bir savaşın ardından çok zor bir dönemde gerçekleştiğini hatırlamamız lazımdır" dedi.

Alıntı : Hürriyet

Editör: TE Bilişim