Büyük yat yapımında dünyada 6 ncı ülkeyiz

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, dün İzmittte de  de çeşitli törenlerle kutlandı.

Kabotaj, bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkı olan kabotaj ile ilgili 20 Nisan 1926 yılında TBMM’de kanun çıkmış, Türklere ait olmayan gemilerin Türkiye sahillerinde yük ve yolcu taşımaları yasaklanmıştı.1935 yılından bu yana da 1 Temmuz’lar böyle kutlandı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle dün İzmit’te Valilik önünde tören düzenlendi. Vali Gökhan Sözer, Garnizon Komutanı Korg.Galip Mendi, Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Deniz Dağlılar ile Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.

İzmit Liman Başkanı Levent Köleteli, Vali yardımcıları, daire müdürleri ile üst rütbeli subaylar da törende yer aldı. Törende İzmit Liman Başkanı Levent Köleteli ile Donanma Komutanlığından Deniz Yarbay Kubilay Tankurt günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar.

KARA LİSTEDEN BEYAZ LİSTEYE

İzmit Liman Başkanı Levent Köleteli, son yıllarda gemi inşa sanayinde Türkiye’nin aldığı mesafeden söz etti, denizcilikte en hızlı gelişme gösteren iller arasında Kocaeli’nin önemli yeri bulunduğuna işaret etti. Levent Köleteli, konuşmasında şunları söyledi:

“-Özellikle Mega yat yapımında dünyada 6’ncı sıraya yükselmemiz, uygulamaya konulan ÖTV’siz yakıt desteği ile kabotaj hattındaki Ticaret ve Gemi Trafiğindeki artış, denizciliğimizin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Ayrıca yine beş yıldır sürdürülen disiplinli çalışma sonucunda Avrupa limanlarında Türk bayraklı gemiler denetim uygulamalarında ilk defa kara listeden beyaz listeye yükselmiş, dış ticaret yüklerimizin taşınmasında Türk bayramlı gemilerin payında artışlar sağlamıştır.”

Köleteli, konuşmasının son bölümünde denizciliğin, deniz taşımasının önemine dikkat çekti, “Tarih boyunca denizi kullanmadan hak sahibi olan bir devlet, denizden yararlanmaksızın büyüyen bir ekonomi, denize açılmadan uygarlığa açılan bir toplum görülmemiştir” dedi.

Editör: TE Bilişim