Büyük köprüleri Japonlar yapıyor

 Köprülerdeki Japon ayrıntısı

Japonlar Türkiye’de çok büyük altyapı projeleri gerçekleştirdi. İkinci Boğaz Köprüsü, Haliç Köprüsü ve Marmaray Japonlar tarafından inşa edildi. Körfez Köprüsü de Japonlar tarafından inşa ediliyor. Japon firmalar 3. Köprü ihalesiyle de ilgilenmişlerdi. Japonya’nın altyapı projelerindeki başarısı Türkiye’nin önemli noktalarında gözüküyor. Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. 125 milyon dolar karşılığında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü planlanan tarihte inşa etti. Köprünün yapımı 2.5 yıl sürdü.

 HALİÇ KÖPRÜSÜ’NÜ DE ONLAR YAPTI

1971 yılında yapımına başlanan Haliç Köprüsü 34 ayda tamamlandı. Projeyi Ishikawajima-Harima Heavy Ind. Co. Ltd. adlı Japon ve Julius Berger-Bauboag AG adlı Alman kuruluşlar gerçekleştirdi. Köprü’nün uzunluğu 995 m, genişliği 32 m, deniz yüzeyinden yüksekliği 22 m'dir.

BU KÖPRÜ DE JAPONLARIN

İzmit Körfez Köprüsü İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova'nın Hersek Burnu arasında yapılması planlanan asma köprüdür. Köprü tamamlandığında dünyanın en uzun köprülerinden biri olacak. Proje kapsamında inşa edilecek olan köprünün orta açıklığı yaklaşık 1.700 metre ve toplam uzunluğu ise 3 kilometreye yakın olacak. Köprüyü Japon IHI firması inşa ediyor.

MÜDÜR KANIYLA İMZALAMIŞTI

Marmaray açılışının ardından dün CNN Türk’te 5N 1K programına katılan Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan ve Marmaray Proje direktörlerinden Tetsuro Matsukubo, projenin 29 Ekim’e yetişmesi için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyerek, “Parmağımı kestim kanla imza attım! Proje yetişmeseydi kendimizi köprüden atacaktık” demişti.

İŞTE TAHAN’IN O SÖZLERİ:

"Toplantı yaptık. Bu iş bitecek dedim. Herkes bir bahane söylemeye başladı. Bir kağıt aldım yazdım. Hepimizin isimlerimizi yazdım. Marmaray 29 Ekim'e yetişmeseydi bütün ekip onur ve kendi arzularıyla köprüden atlayacaklardı. Toplu iğne ile elimi kanattım kanı kağıda sürdüm. Kan kurudu. Hepsi altına imza attı. Matsukubo, kağıdı defalarca tercüme ettirdi, burada ne demek isteniyor diye. Şimdi "kurtulduk" diye espri yapıyoruz. Proje yetişmeseydi kendimizi Boğaz Köprüsü'nde atacaktık, kendimizi feda edecektik."

Hürriyet

Editör: TE Bilişim