Bush'un 'Türkiye Aşkı' Bitmiyor
 
 
Washington’da konuşulan tek konu 150 bin askerin Irak’ı ne şekilde terk edeceği... Tek alternatif Türkiye’nin hava ve deniz limanları olarak görülüyor

Beyaz Saray, yeni Irak stratejisini belirlemek için Eylül ayında Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı David Petreaus’un hazırlayacağı raporu bekliyor. Ancak Amerika’da artık en büyük savaş destekçileri bile bu rapordan umudunu kesmiş durumda. ABD Senatosu’na Irak’tan çekilme yasa tasarısı da ulaştı. Planlar askerlerin nasıl çekileceği üzerine yapılıyor.  


Newsweek dergisine göre Genelkurmay Başkanı Peter Pace kurmaylarına 150 bine yakın askeri Irak’tan çıkarma planları üzerinde çalışma emrini verdi. Bu planlardan en hızlısı 9 ay içinde bölgeyi terk etmeyi öngörüyor. En yavaş çekilme süresi ise 2 yıl. Uzmanlar çekilme planının akıllıca yapılmaması durumunda en az şimdiki kadar büyük bir kâbusla karşılaşılacağını belirtiyor. Önceki hafta ABD Başkanı Bush’a “Eve dönüş zamanı” adlı başyazıyla çekilme çağrısı yapan New York Times uzmanlara alternatifleri sordu.

BATI VE GÜNEY KAPALI

Buna göre Amerika’nın Türkiye üzerinden çekilmek dışında seçeneği yok gibi... Güneyde Şii milisler Kuveyt’ten, batıda Sünni direnişçiler S.Arabistan’dan Irak’ı terk etmenin yolunu kapatıyor. ABD askerleri bu ülkelere ulaşabilmek için çetin operasyonlar düzenlemek zorunda. Geriye tek alternatif kalıyor: Türkiye...

Çoğu Bağdat çevresinde konuşlanan askerlerin Kürt bölgesine, oradan da Türkiye’ye gelmesi planlanıyor. New York Times’ın başyazısında, Irak Savaşı’nın başında ABD ile tezkere krizi yaşayan Türkiye’ye, “Bu kez hava ve deniz limanlarını açmanız yararınıza” çağrısı yapılmıştı.

ÇEKİLME SONRASI SENARYOLAR

Irak’ta iş Amerikan askerlerinin çekilmesiyle bitmiyor. ABD, ülkede terörle mücadele için kısıtlı sayıda bir güç bırakacak ama bunun yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkabilecek senaryolar şöyle:

1) Kanlı bir iç savaş: ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın ortaya attığı görüş. ABD’nin çekilmesinin ardından ülkede soykırıma bile varabilecek bir iç savaş yaşanacak. Şiiler galip gelecerek ülkenin yönetimini üstlenecek.

2) Irak’ın parçalanması: Şiiler güneyde, Kürtler kuzeyde, Sünniler ise merkezde üç ayrı yönetim kuracak. Türkiye ve İran’ın böyle bir durumda müdahalesine kesin gözüyle bakılıyor.

3) Terör ortamı ve kaos: El Kaide, Irak’taki varlığını daha da genişletir. Irak tam bir terör ülkesi haline gelir ve çatışmalar yıllar boyunca devam eder.

4) Birleşik Irak: Iraklılar’ın kendi aralarında uzlaşması durumunda gerçekleşebilir.

ABD'NİN 5 PLANI BAŞARISIZ OLDU

Irak’ta Bush yönetimi, şimdiye kadar 5 başarısız çözüm planını devreye soktu.

Nisan 2003: Emekli general Jay Garner’ın Irak’ı yeniden yapılandırma planı yağma ve kaos ortamı nedeniyle suya düştü.

Mayıs 2003: Garner’ın yerine, Bremer getirildi. Bremer’in Baas’çıları tüm resmi kurumlardan uzaklaştırması fitili ateşledi.

Mayıs 2004: Yeni Anayasa projesi işe yaşamadı.

Kasım 2005: “Ulusal Strateji” planı devreye sokuldu. Irak ordusunun eğitimine başlandı. Fakat ilerleme çok yetersiz kaldı.

Haziran 2006: Irak hükümeti kuruldu. “Hep Birlikte İleri” adlı plan devreye sokuldu. Irak askerinin niteliği yetersiz kaldı.

Ocak 2007: Bush bölgeye 21 bin yeni asker gönderdi. Planın başarısı Eylül’de belli olacak.

Kaynak: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim