Bush ile Putin’in Istakoz zirvesi

ABD Başkanı Bush, Rusya Devlet Başkanı Putin’i babasının yazlığında ağırlayarak son dönemde oluşmaya başlayan buzları eritmeyi denedi. İki lider, ağır konulara girmeden önce balık avına çıkıp akşam yemeğinde yörenin meşhur ıstakozunun tadına vardılar.

BAŞKAN George Bush ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki buluşma, Bush Ailesi’nin Kennebunkport’taki yazlık evinde ve düşünüldüğü gibi çok rahat bir atmosferde geçti. Putin, Başkan George W.Bush döneminde baba Bush’un yazlığında ağırlanan ilk dünya lideri oldu. Baba Bush, "Mükemmel ve deniz manzaralı bir evde, kravatsız ve not tutanlar olmadan oturup konuşmak istedik" dedi.

Baba Bush ve Başkan Bush, konukları Putin gelir gelmez önce bir tekne turuna çıktılar. Akşam yemeğinde ise yazlık evin bulunduğu Maine Eyaleti’nin önemli ihracat ürünü olan ıstakoz ve kılıç balığı yenildi. Evin dışında ise Bush karşıtı yüzlerce gösterici, "Bush ve Cheney artık gitmeli", "Bush bir kitle imha silahı" şeklinde sloganlar attılar.

BABADAN TÜYO

Baba Bush’un, Rusya lideri varmadan önce, Başkan Bush’a ciddi konulara girilmeden rahat bir ortamın yaratılması ve Putin’i ürkütmeden nasıl konuşulması gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunduğu belirtiliyor.

Başkan Bush, altı yıl önce Putin ile ilk karşılaşması için, "Gözlerinin içine baktım ve kendisini çok güvenilir ve samimi buldum" demişti. Bush, zirve sonrasında Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında, "samimi" görüşmeden istediğini aldığına yönelik mesajlar verdi. ABDBaşkanı, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada "Rusya, İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılarımızı paylaşıyor" dedi. Bush, BM Güvenlik Konseyi’nden İran’a yönelik daha sert yaptırımlar öngören bir karar çıkması için Putin’den destek talep ettiği, Rus liderin de bunu kabul ettiği belirtildi.

Konsey üyesi ülkeler, yeni yaptırımları içeren ABD karar tasarısını müzakerelere başlamışlardı.

İki lider, Rusya’nın sert tepkisine yol açan, ABD’nin füze kalkanı projesini de ele aldı. Bush açıklamasında, Rusya’nın karşı çıkmasına karşın, projenin belirli kısımlarının Çek ve Polonya’ya yerleştirilmesi sürecine devam edeceklerini belirtti. Putin’in, bu konudaki alternatif önerilerini içten bulduğunu belirten Bush, ancak sistemin Çek ve Polonya’ya yerleştirilmesi planında değişiklik olmayacağı mesajı verdi. 
 
Haber: Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

Kaynak: Hürriyet Gazetesi 
 

Editör: TE Bilişim