İDO’ya rakip olarak kurulan İstanbul Lines, tüm engellemelere rağmen seferlere başlamakta kararlı. Genel Müdür Bülent Şafak “İDO açtığı tespit davasını kaybetti. Bizi gürültü oluşturarak vazgeçiremezler” dedi.
 
Gübretaş ve ortağı Nesma Holding tarafından İDO’ya rakip olarak kurulan İstanbul Lines, 3 hafta içinde ilk seferine çıkmakta kararlı. Eskihisar-Topçular arasında feribotları çalışmaya başlayacak olan İstanbul Lines’ın Genel Müdürü Bülent Şafak, İDO’nun Gübretaş’a tespit davası açtığını ve kaybettiğini belirterek “Muhtemelen 2 hafta içinde belediye, 1 hafta içinde de Ulaştırma Bakanlığı’nın izni çıkar.  2-3 hafta içinde seferlere başlarız” dedi.

İDO ortalığı bulandırıyor

Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın “Biz 861 milyon dolar ödediysek rakipler de ödemeli” şeklindeki sözlerine de yanıt veren Şafak “Hamdi Bey haklı olabilir ama yanılıyor. Onlar 35 iskele, 52 gemi ve 300 bin metrekare rıhtımı ve 100 milyon lira kâr eden bir şirketin imtiyazını satın aldılar. Parayı bunlara verdiler. Denizde ise imtiyaz olmaz” dedi. “Biz İDO’nun para verip aldığı şeylere tecavüz etmiyoruz. Onların iskelelerini kullanmıyoruz” diyen Şafak şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte bu iş olmazsa kamu vicdanı yaralanır. Bizi gürültü oluşturarak vazgeçiremezler. Oysa İDO, ortalığı bulandırıyor. Sıkıntı olursa kamu vicdanı zedelenir. Hiç bir eksiğimiz yok. Rakibe göre fazlamız var. Yapacağımız işte kamu yararı tartışılmaz. Hamdi Bey bu iş için ‘kanunsuz’ diyor. Oysa Bursa Belediyesi de Mudanya-Bostancı arası için UKAME kararı aldı. Demek ki yapılan taşıma yasal.” “Bize kimse hazır bir firmayı vermedi. Finansal anlamda İDO’dan daha fazla riske sahibiz” diyen Şafak, İDO’ya yaptığı ‘zarar ediyorlarsa talibiz’ çağrısını da tekrarladı. Şafak “Teklifimiz hala geçerli. Çekilirlerse biz talibiz” dedi.

Şafak, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın “İDO’dan başkası taşıyamaz” şeklindeki sözlerine yanıtı ise “Başkan, yanlış bilgilendiriliyor. Yaşanan rekabeti hukuksuz olarak nitelemesi yanlış koltukta olduğunu gösteriyor” şeklinde oldu. Marmara’ya başka oyuncular da bekledikleni anlatan Şafak Bursa Belediyesi’nin kurduğu BUDO’ya da teknik destek verdiklerini anlattı. Şafak bugüne kadar 50 milyon liralık yatırım yaptıklarını da belirtti. İstanbul Lines yüzde 40’ı Nesma, yüzde 40’ı Gübretaş, yüzde 20’si de Etis Deniz Yatırım’a ait bulunuyor.

Kamu personeli ve gazilere ücret yok

Genel Müdür Şafak, 3 gemi aldıklarını belirterek “Deneme seferlerine başladık. İskeleleri protokelle devraldık. İskeleler kendimizin. İDO iskelesini kullanmıyoruz. Şu an 3 gemimiz var. 4’üncüsü yolda. 5’inci gemi için de pazarlık yapıyoruz” dedi. Fiyat rekabeti getireceklerini belirten Şafak “Vatandaşa hizmet getireceğiz. Gaziler ve kamu personeli ücretsiz seyahat edecek. Öğrenci bileti 1 TL, tam 2 TL olacak. Çocuklar ise ücretsiz taşınacak. Vatandaşın yüzü gülecek. Ayrıca araçlar için de çok rekabetçi bir fiyat söyleceğiz. Normal kafeteryalarda tost kaç paraysa bizde de o kadar olacak” diye konuştu. Eskihisar-Topçular hattının ardından Mudanya-Sarayburnu hatını açacaklarını da belirten Şafak “Ardından Bandırma-Marmara Ereğilisi hattı gelecek” dedi. Şafak 3’üncü köprünün yapılmasıyla birlikte trafikte yüzde 50 azalma beklediklerini de anlatarak “Ama senaryomuz hazır. İnsanlar köprü yerine bizi tercih edecek. Çünkü 25 dakika sürüyor yolculuk” dedi.
Editör: TE Bilişim